Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uputio oštro pismo Viliju Berošu

Ilijaš: Socijalni radnici u zdravstvu zakinuti su i diskriminirani, podržavamo prosvjed medicinskih sestara

Zagreb: Predstavnici Hrvatske komore socijalnih radnika o prijedlozima novog zakona
Tomislav Miletic/PIXSEL
28.04.2023.
u 13:01

"Punih deset godina upozoravamo na potrebu izmjene Uredbe, uključujući i dopise koje je Komora službeno slala neposredno uoči donošenja uredbe, ali nažalost uzalud. Također, u više navrata od Ministarstva zdravstva tražili smo sastanak s ciljem da se razmotri predmetno pitanje i otvori prostor za dijalog, no do danas nismo dobili odgovor. Također, od strane Ministarstva zdravstva se nije uvažila ni preporuka Pučke pravobraniteljice koja je u više navrata upozorila Ministarstvo na diskriminaciju" - ističe Ilijaš.

Hrvatska komora socijalnih radnika najoštrije osuđuje jučerašnju izmjenu Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama jer diskriminira socijalne radnike zaposlene u zdravstvu i stavlja ih u nejednaki položaj u odnosu na druge srodne struke društveno humanističkog smjera (psiholozi, defektolozi, edukacijski rehabilitatori, logopedi) u obavljanju poslova jednake složenosti, priopćio je Antun Ilijaš, predsjednik Komore. Prema spomenutoj Uredbi, socijalni radnici imaju niži koeficijent i manju plaću u odnosu na svoje kolege istog stupnja obrazovanja zaposlenih u istoj djelatnosti zdravstva što predstavlja očiglednu diskriminaciju.

-Punih deset godina upozoravamo na potrebu izmjene Uredbe, uključujući i dopise koje je Komora službeno slala neposredno uoči donošenja uredbe, ali nažalost uzalud. Također, u više navrata od Ministarstva zdravstva tražili smo sastanak s ciljem da se razmotri predmetno pitanje i otvori prostor za dijalog, no do danas nismo dobili odgovor. Također, od strane Ministarstva zdravstva se nije uvažila ni preporuka Pučke pravobraniteljice koja je u više navrata upozorila Ministarstvo na diskriminaciju - ističe Ilijaš.

Napominje kako je činjenica da su socijalni radnici u zdravstvu neizostavan dio interdisciplinarnog tima pri odjelima zdravstvenih ustanova u kojima rade, da u svom radu provode niz složenih dijagnostičko terapijskih postupaka i pružaju usluge u zdravstvu, da u okviru svoje djelatnosti sudjeluju u prevenciji, procesu dijagnostike, liječenja i rehabilitacije pacijenata, da svojim stručnim znanjima, vještinama i kompetencijama doprinose zaštiti i promicanju zdravlja pacijenata. Budući da imaju jednako važnu ulogu u sustavu zdravstva kao i kolege drugih srodnih struka zaslužuju i isti tretman i status. Ovakvom Uredbom šalje se izravna poruka da Ministarstvo zdravstva očigledno ne misli tako, odnosno pokazuje da su za njih socijalni radnici u zdravstvu manje vrijedni od ostalih kolega.

- Budući da nejednakost u statusu i koeficijentu čini povredu prava socijalnih radnika, tražimo od Ministarstva zdravstva da ispravi nepravdu i socijalne radnike u zdravstvu konačno učini vidljivima u sustavu i jednakima s drugim srodnim strukama. Socijalni radnici daju punu podršku medicinskim sestrama i tehničarima u borbi za pravednije vrednovanje njihove uloge u sustavu zdravstva, svjesni da je pravedan tretman svih zaposlenih u zdravstvu temelj učinkovite zdravstvene skrbi za sve građane Republike Hrvatske - oštro poručuje Ilijaš. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije