Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pilot najvećeg aviona

Antonov spustio grdosiju: Evo što kaže!

Antonov
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/10
08.11.2013.
u 20:31

– Iskoristit ćemo ga za odmor i razgledavanje grada. Čuli smo da je ovdje jako lijepo – rekao je pilot Antonova, Dmitro Antonov.

Sinoć, nešto prije 18 sati u Zagrebačku zračnu luku sletio je najveći zrakolov na svijetu, gigantski Antonov 225. Dužine nešto manje od stotinu metara na Pleso je došao po Končarov transformator kojeg će u nedjelju povesti prema dalekim Filipinima.

-Sve je bilo u redu, pista je bila dovoljno duga i slijetanje smo obavili rutinski - kazao je pilot Dmitro Antonov koji je spustio zrakoplov na Pleso. Dok se zrakoplov spuštao, stotinjak gledatelja koliko ih se uspjelo natiskati na terasu vidikovca oduševljeno je gledalo i fotografiralo trenutno najveću 'željeznu pticu'. Svi ostali zrakoplov će moći vidjeti tijekom cijelog današnjeg dana s vidikovca putničkog terminala dok se u njega bude utovarao transformator. Za to vrijeme, pilot Antonov s još sedmero članova posade koji vode brigu o zrakoplovu subotu će, kako su kazali provesti u razgledavanju Zagreba jer su čuli da je lijep.

Povod dolaska gigantskog zrakoplova je giganstki transformator koji je iz tvornice Končar na Jankomiru do Plesa dovezen noć prije. Cijela kompozicija teška 400 tona prema zračnoj luci krenula je oko 23.20 sata, a do cilja su stigli tek iza 4 sata ujutro. Brigu o njegovom prevozu vodilo je 50-ak zaposlenika tvrtke Zagreb Transport, a putem su morali micati i  jedan semafor. Transformator je inače stopostotni uradak stotinjak hrvatskih injiženja, a iz Končara su kazali kako ovaj nije ni po čemu poseban jer su proizvodili i veće no da je prvi put da za prijevoz do odredišta koriste zrakoplov.

Cijena transformatora je nekoliko milijuna eura dok će kupca cijena prevoza do odredišta stajati još najmanje toliko. Zrakoplov sa skupim teretom iz Plesa će prema Filipinima poletjeti u nedelju u šest sati ujutro, a krajnje odredište mu je elektraa San Lorenzo. Pilot je kazao da će na putu do Filipina stati nekoliko puta, u Bakuu u Azerbejdžanu, u Almati u Kazahstanu i u Kini.

Slijetanje najvećeg zrakoplova na Plesu u poslijepodnevnim satima je s vidikovca u zagrebačkoj zračnoj luci gledalo stotinjak ljudi.

>>Pogledajte video: U Zagreb sletio najveći avion na svijetu!

>>Transformator od 140 tona stigao na Pleso

Ključne riječi

Komentara 11

CJ
car je gol
22:38 08.11.2013.

Čovjek kojem je povjereno ovo čudo, vrijedan je divljenja kao i ono samo.

Avatar moskva
moskva
21:01 08.11.2013.

dobro je da nije promašio državu

Avatar -zztop-
-zztop-
22:50 08.11.2013.

neki dan u Rijeci razbijen makedonski cirilicni natpis, trebalo bi pilota upozoriti da se malo pricuva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije