Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavio izborni program

Anto Đapić: "Hrvatska mora biti jedna izborna jedinica"

Anto Đapić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
07.12.2019.
u 14:01

Istaknuo je poziciju i položaj Hrvata u BiH, jer je stava da su opstojnost hrvatskog naroda u BiH i njegov puni suverenitet preduvjet opstanka hrvatskog naroda u cjelini.

Za integraciju hrvatskog društva nužna je promjena izbornog zakona. Hrvatska mora biti jedna izborna jedinica, čime bi se poništile manjinske liste i lista za dijasporu. Manjinske liste su arhaizam koji ne postoji nigdje u Europskoj uniji. Svi bi građani Hrvatske, tako, bili u jednakom statusu za odabir, jer je nemoguće da netko s 10.000 glasova osvaja osam zastupnika koji onda definiraju politike u Hrvatskoj – poručio je Anto Đapić, čelnik stranke Desno, na predstavljanju svoga programa za predsjedničke izbore.

Poručio je kako se "moramo stresti okova prošlosti koji nas danas okivaju, kao što je antifašizam".

- Antifašizam je praktički jedna srpska podvala, koja nas dovodi do toga da se mi stalno zbog nečega opravdavamo. To treba prekinuti. I jedna je to jedna od glavnih uloga predsjednika države, da ima u svojim ingerencijama i komemoracijske politike, dakle Bleiburga, Jasenovca, Vukovara, kako bi se jasno definiralo što je hrvatski sustav vrijednosti, a to je, kao prvo, Domovinski rat. Iznimno je važno da se nasuprot takvim floskulama kao što je antifašizam u hrvatski sustav ugradi istinska hrvatska vrijednost i kršćanstvo kao temelj hrvatskog identiteta – izjavio je.

Istaknuo je poziciju i položaj Hrvata u BiH, jer je stava da su opstojnost hrvatskog naroda u BiH i njegov puni suverenitet preduvjet opstanka hrvatskog naroda u cjelini.

- Mora se raditi na tome da hrvatski narod ima svoju hrvatsku republiku u BiH – podcrtao je.

Kampanju je započeo iz rodnog Osijeka koji mu je, istaknuo je, kroz političku karijeru uvijek pomagao.

- Ostvario sam pet saborskih mandata upravo iz biračke baze grada Osijeka, bio u dva navrata gradonačelnik, dva puta predsjednik Gradskog vijeća, a vjerujem da sam se i ja odužio koliko god sam mogao i da sam projektima dao svoj pečat gradu Osijeku. Logično je, nadalje, da počinjem kampanju iz grada kojeg sam branio, bio sam 1991. član kriznog stožera obrane grada, ustrojio sam prve dobrovoljačke postrojbe HOS-a na istoku Hrvatske i kao takav imam puni legitimitet od Osječana tražiti potvrdu na ovim izborima – kazao je Đapić.

Rekao je i kako je jedini hrvatski branitelj među kandidatima, naglasivši kako time ne prigovara mlađim kandidatima koji to po godinama nisu mogli biti.

- Ne kažem da je to jedina stvar koja može definirati i određivati nekoga kao kandidata, ali je vrlo bitno za ovu funkciju, jer je predsjednik vrhovni zapovjednik oružanih snaga – naveo je.

Uloga je predsjednika države, stava je on, da on simbolizira državnost, "a državnost je upravljanje hrvatskom slobodom".

- Smatram da je nakon predsjednika Tuđmana taj model upravljanja slobodom ušao u slijepu ulicu. Dužan sam upozoriti i nove naraštaje, ali i sve nas hrvatske državljane u kojem pravcu treba ići – izjavio je.

Komentara 15

OO
oo8787
22:52 07.12.2019.

Puna podrška Anti Đapiću!

MK
Mkrsta
16:37 07.12.2019.

Odlicno predstavljanje danas u Osijeku, nemam druge rijeci osim svaka cast!!!

DU
Deleted user
23:02 07.12.2019.

Bravo Đapiću, jedna izborna jedinica bi bila najbolji izborni sustav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije