Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo izraelskog veleposlanika o nužnosti žurne borbe protiv mržnje:

Antisemitizam se razmnožio alarmantnom brzinom

Okupljanje svjetskih čelnika na obilježavanju 75. godišnjice oslobađanja Auschwitza
Foto: REUTERS
1/3
27.01.2021.
u 13:45

Valovi napada na židovske zajednice i dalje muče Europu, SAD i svijet

Prije točno godinu dana deseci državnika i gostujućih izaslanstava iz Europe, uključujući i Hrvatsku, Sjevernu Ameriku i Australiju, okupili su se u Izraelu, obilježavajući tako jedan od najvažnijih događaja u povijesti zemlje. Prošlogodišnje okupljanje svjetskih čelnika u Yad Vashemu na 5. svjetskom Forumu o Holokaustu, kojim je obilježena 75. godišnjica oslobađanja Auschwitza, dosta se razlikuje od ovogodišnje komemoracije.

Brzo, sve manje živih svjedoka

U godini koja je prošla od ovog međunarodnog skupa u Jeruzalemu svijet je zaronio u dubinu globalne pandemije bez presedana. Čini se da se život sve češće događa online, a događaji i komemoracije za ovogodišnji Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta također su premješteni u virtualni svijet. Ovogodišnja tema vodilja – “Suočavanje s posljedicama: oporavak i obnova nakon Holokausta” – usredotočit će se na procese oporavka pojedinaca, zajednica i sustava neposredno nakon Holokausta.

Sagledavanje povijesti Holokausta u jeku međunarodne krize koja će vjerojatno postati presudnim trenutkom 21. stoljeća čini se posebno relevantnim. Štoviše, u svijetu prepunom lažnih vijesti, dezinformacija, poluistina, govora mržnje i antisemitizma, posvećivanje vremena podsjećanju na povijest Holokausta dobilo je novo značenje.

Sedamdeset šest godina nakon završetka Drugog svjetskog rata antisemitizam ne samo da je opstao nego se i razmnožio alarmantnom brzinom. Očitovao se u valovima nasilnih incidenata i napada koji su naštetili židovskim zajednicama širom dijaspore. Taj fenomen i dalje muči Europu, Sjedinjene Američke Države i svijet.

Ovogodišnja komemoracija za oslobođenje Auschwitza zraka je svjetlosti u borbi protiv tame antisemitizma. Pokazuje odlučnost cijelog svijeta i njegovih čelnika u predanosti borbi protiv antisemitizma, ksenofobije i svih oblika rasizma te šalje snažnu poruku kako se antisemitizam neće tolerirati. Predstavlja snagu jedinstvenih principa na kojima je izgrađena međunarodna zajednica nakon Šoe (Holokausta).

Među važnim elementima u borbi protiv antisemitizma je i Radna definicija antisemitizma koju je usvojila IHRA (Međunarodni savez za sjećanje na Holokaust), koja edukatorima nudi alat za podučavanje mladih generacija o poukama Holokausta, koji je započeo s antisemitizmom, a pravosudnim tijelima alat za kontinuirano provođenje zakona protiv govora mržnje i poricanja Holokausta. Također, mediji, društveni mediji i partneri iz sektora civilnog društva izrazito su važni u borbi protiv ovih problema te u tu borbu trebaju ući zajedno.

Postoji osjećaj žurnosti kada je riječ o ovogodišnjem Danu sjećanja. Sa svakom će nadolazećom godinom biti sve manje i manje živih svjedoka neizrecivih užasa šoe. Zato je iznimno važno nastaviti borbu protiv poricanja i relativizacije Holokausta, kao i pogrešnog prikazivanja stvarne povijesti događaja. U konačnici, imat ćemo samo zapisana i zabilježena svjedočanstva koja su ostavili, sačuvali i prenosili s koljena na koljeno. Nedavnim porastom intenziteta tvrdnji koje u potpunosti iskrivljuju povijesne činjenice, važno je nastaviti suočavati se s mržnjom i podići svijest o pokušajima poricanja i relativizacije Holokausta. Potrebno je i osigurati bolje alate pomoću kojih možemo identificirati takve pokušaje i odgovoriti na njih. Uz to, države i društva moraju se suočiti s vlastitom poviješću na jasan i iskren način te preuzeti odgovornost za ono što se tijekom Holokausta dogodilo na njihovu teritoriju kako se takvo nešto ne bi nikad više ponovilo.

Imperativ borbe protiv antisemitizma i ovjekovječivanja sjećanja na Holokaust jasniji je nego ikad prije.

Odavanje počasti

Oni koji su stradali u Auschwitzu nisu mogli ni pomišljati da će se jednog dana, 75 godina kasnije, najmoćniji svjetski vođe okupiti kako bi im odali počast, i to ne samo u naprednoj i neovisnoj židovskoj državi nego i u Jeruzalemu, vječnoj prijestolnici židovskog naroda. Niti su mogli pomišljati da će se 76 godina kasnije, bez obzira na neviđene poteškoće koje je nametnula globalna pandemija, svijet ponovno okupiti njima u čast. Možemo samo zamisliti divljenje koje su mogli osjetiti da su to znali. Neka im je vječna slava.

Ključne riječi

Komentara 19

SA
sargu123
14:09 27.01.2021.

Imam osjećaj da Židovi uvijek žele biti nešto kao poseban, odabrani narod iznad svih ostalih. O njima se uvijek treba govoriti u superlativu a svinjarije koje rade u okruženju i šire jednostavno ne treba vidjeti. Sve dok će se tako ponašati biti će i antisemitizma a za to su si sami krivi.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
14:05 27.01.2021.

Želimo članak nekog objektivnog. A ne subjektivnog.

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
14:02 27.01.2021.

A neće puno pomoći ni to da ste skočili preko reda, mahnuli novcem i pokupili ljudima u EU cjepivo ispred nosa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije