Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREZIR

Antipoljska kampanja u Nizozemskoj

ams
afp
23.06.2011.
u 19:08

Internet forumi puni su napisa poput „pijana rulja iz istočnog bloka“, „slavenska rulja“ te „svi Poljaci su banditi“

Mediji u Poljskoj opširno opisuju antipoljsko ozračje koje narasta u Nizozemskoj. Poljski dnevnik „Gazeta wyborcza“ poziva se na podatke do kojih su došli, iz kojih jasno proizlazi da su Poljaci u zemlji tulipana postali prvi cilj vrijeđanja na internetu, češće nego muslimani. Poljski dnevnik navodi da u tamošnje veleposlanstvo dolazi sve više prijava poljskih državljana koji su diskriminirani na poslu, u klubovima i na ulicama.

- Nedavno se javila jedna Poljakinja koju nisu pustili u klub samo zato što je poljske nacionalosti - tvrdi glasnogovornik poljskog veleposlanstvu u Haagu Janusz Wolosz.

Takvih prijava je oko tridesetak, ali poljski diplomati su uvijereni da se samo manji dio prijavljuje diskriminaciju koju trpe u Nizozemskoj. Takvo ozračje i kampanja u Nizozemskoj počeli su prošle godine kad je tamošnji permijer Mark Rutt trebao podršku ultradesničarske stranke Geerta Wildersa koja se kritički izražava o europskim integracijama. Jedna od brojnih manjinskih skupina, Poljaci, postali su cilj populističkih napada političara. U Nizozemsku je u ekonomskoj migraciji završilo 130 tisuća Poljaka, a sa sezonskim radnicima ih je i više.

Poljski mediji navode da prosječni Nizozemac smatra da Poljaci piju, loše parkiraju, ne govore nizozemski i uzimaju posao tamošnjim ljudima. Uvrede poljskim imigrantima stigle su najprije iz usta nizozemskih političara. Jedan ih je nazvao „banda nepismenjaka“ dok ih je zastupnik u gradskoj skuštini u Haagu Marnix Norder uvredljivo „počastio“ epitetom „poljski tsunami“. Dnevnik „Gazeta wyborcza“ navodi kako su nizozemski internet forumi puni napisa poput „pijana rulja iz istočnog bloka“, „slavenska rulja“ te „svi Poljaci su banditi“.

Nizozemski ured za borbu protiv diskriminacije na internetu primio je više od 200 prijava zbog „diskriminirajućih antipoljsikh natpisa“. To je više nego sve prijave antimuslimanske i antisemitske za cijelu prošlu godinu. Šefica portala za Poljake u Nizozemskoj Małgorzata Bos-Karczewska tvrdi da seantipoljsko okružje proširilo na čitavu Nizozemsku”, a tamošnji mediji trenutačno su smanjili širenje antipoljskih stereotipa.

To se može promijeniti na jesen kad je predviđena parlamentarna rasprava o „turizmu zbog socijalne pomoći“ jer nizozemski ministar Henk Kamp predlaže deportaciju imigranata koji ne mogu naći posao. Službena Varšava se tome protivi, a Europska komisija zatražila je objašnjenje od Haaga tog prijedloga jer je „protivan pravu slobodnog kretanja ljudi“, jednog od temeljnih prava u EU.

- Svi građani u EU moraju biti tretirani jednako i ne može biti govora o diskriminaciji zbog nacionalnosti. Spremni smo surađivati s Nizozemcima kako bi sve njihove zakonske regulative bule su skladu s Unijim pravom - poručila je Viviane Reding, potpredsjednica Europske komisije.

 

Komentara 65

JA
jaruzelskia
19:23 23.06.2011.

Prvi !!

MA
Maksima
19:30 23.06.2011.

U mojem kvartu ne znam koliko automobila poljske registracije. U ducanu njihove kosarice pune limenke pive......opet smatram da nisu svi takvi. Ne znam otkud da vijest. Nista ovdje nije poznato, jedino sta se zna da dosta njih idu za Njemacku jer im se otvaraju granice. Uvijek sam govorila i jos velim,ako ti ne pase samo se vrati domeka.

OB
-obrisani-
17:29 24.06.2011.

Ujedno, čestitam Hrvatskoj današnji prijam u EU, sa željom da Hrvati ne završe kao Poljaci Da ne pominjem one druge....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije