Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komentar

Antifašizam treba odvojiti od komunizma

brezovica
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
23.06.2015.
u 15:30

Društvo je zrelo uhvatiti se ukoštac s najvećim povijesnim temama

Proslava ovogodišnjeg Dana antifašističke borbe u Brezovici pored Siska pokazala je da je hrvatsko društvo zrelo uhvatiti se ukoštac s najvećim povijesnim temama. Tome su svakako pridonijeli predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović koji su, svatko iz svoje političke pozicije, održali dobre govore. To nikako, međutim, ne znači da se trebamo i možemo složiti sa svim njihovim tezama.

Činjenica je da je Hrvatska antifašističkom borbom stekla legitimitet u cijelom slobodnom svijetu te da je u pogubnom Drugom svjetskom ratu izborila mjesto na strani zemalja pobjednica.

Ali hrvatska pobjeda nad fašizmom nije u isto vrijeme i dolazak slobode i demokracije. Naprotiv, nakon što je poražen nacizam i utemeljena komunistička Jugoslavija, Hrvati su bili izloženi neviđenom progonu. Nije ovdje riječ samo o onima koju su podupirali propali ustaški režim ili, pak, nedužnim civilima koji su pokušali pobjeći s poraženom vojskom, nego su progonu bili izvrgnuti i oni koji nisu imali nikakve veze s pogubnom nacističkom ideologijom.

Za 45 godina komunističke vladavine bili su progonjeni svi oni koji su se na bilo koji način suprotstavili totalitarnom režimu i njegovom vođi Josipu Brozu Titu.Stoga se i na Dan antifašističke borbe moramo prisjetiti kakav je bio komunistički režim.

Nije se teško složiti s premijerom Milanovićem koji je rekao da hrvatska država nije bila ona koja je nastala 1941. godine, ali je, zbog povijesne istine, trebao dodati da prava hrvatska država nije bila ni ona koja je nastala 1945. Tek je u Domovinskom ratu 1991. godine stvorena slobodna zemlja. A upravo ta sloboda znači da kritički možemo prosuđivati našu povijest, važne povijesne događaje i glavne političke aktere. I to ne samo one vezane uz antifašistički ustanak nego i Domovinski rat koji je, to više nitko ne spori, najzaslužniji za stvaranje današnje Hrvatske.

>>'Današnja Hrvatska teško bi postojala bez partizana i branitelja'

Komentara 75

Avatar arhaika
arhaika
17:49 23.06.2015.

komunisti su suradjivali i s hitlerom i s cetnicima. o cemu vi pricate? cilj im je bio samo uzeti vlast. pravi antifasisti su poubijani 45. a cetnici su pred kraj rata samo zamijenili kokardu petokrakom. hrv narodu je komunizam nanio najvise zla. sam rankovic pise 59. da su likvidirali milju i pol ljudi. btw. prvi antifasisti su bili istrijanski katol svecenici cijom zaslugom je istra vracena. no, ne mozes protiv lazi koje sire ljubitelji najveceg eu zlocinca, tita

SI
Sittingbull
15:45 23.06.2015.

Antifašizam treba svakako odvojiti od komunizma ali zlo fašizma i sve one koji su se borili na strani tog fašizma treba osuditi i ne dozvoliti im djelovanje u današnjem demokratskom društvu.

DA
DambacrnaMamba
17:24 23.06.2015.

Dražene Ćuriću sjedi 5. Vrlo dobar članak ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije