Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danica Ramljak

Antičić DORH-u prijavljuje selektivno, pozivam ga na sučeljavanje

Danica Ramljak
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/3
16.01.2014.
u 07:45

Moja savjest je čista. Spremna sam se očitovati ne samo DORH-u i nadležnim organima po svim neutemeljenim objedama, naglašava bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković.

Nakon što je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić prijavio DORH-u svoju prethodnicu Danicu Ramljak ona se u priopćenju, koje donosimo u cijelosti, obratila javnosti.

- U travnju 2012. nezakonito sam smijenjena s mjesta ravnatelja IRB-a i zbog toga protiv IRB-a vodim sudski radni spor. U utorak prije prvog ozbiljnog ročišta u tom sporu koji je održan u srijedu u Zagrebu, s IRB-a je u sve medije procurila navodna kaznena prijava protiv mene. Ponavljam što sam već rekla, da su sve objede u medijima protiv mene neutemeljene i lažne. Ovo što je Antičić napravio u utorak shvatila sam kao pritisak na sebe i pravosudne organe u radnom sporu. Ravnatelj Antičić je odabrao ovaj trenutak da bi me diskreditirao kako bi opravdao moju neutemeljenu smjenu. Plaću na IRB-u sam dobivala odlukom Upravnog vijeća, a ne svojom, i to sukladno zakonu u visini od 19.000 kuna kao i ravnatelj prije mene, a vjerujem i ravnatelj danas.

Tvrdnje o basnoslovnim dodacima na plaću su bezočna laž koja zaslužuje sudsku zadovoljštinu

. Službenu karticu koristila sam namjenski i po potrebi poslovnog karaktera. Taksi sam koristila u službene svrhe kad službeni vozač po zakonu nije smio raditi prekovremeno zbog kvote dozvoljenih sati. Navedeni iznos računa za taksi odnosi se na to što su ga u Upravi IRB-a koristili i naši gosti i drugi djelatnici.

Medikolu nisam ničim pogodovala niti sam oštetila IRB zbog neplaćenih režija naše zajedničke tvrtke jer postojeći ugovor na IRB-u između Instituta i RMC-a koji sam zatekla nije omogućavao naplatu niti su tu bili jasni odnosi. A ravnatelj prije mene koji je potpisao loš i neprovediv ugovor omogućio je da IRB ne kontrolira većinu RMC-a. Stoga jako je teško pregovarati s Medikolom ugovor u kojem oni dominiraju. Ali bez obzira, to nije izgubljen novac za institut jer Medikol je uložio ogromna sredstava u RMC daleko veći od IRB-a i ja sam prva započela rješavanje tih režijskih troškova. Moj plan je bio da se troškovi nadoknade novim ugovorom ili kroz povećanje temeljnog kapitala IRB-a u vlasništvu RMC-a za taj iznos. Ja sam daleko odmakla u tim pregovorima ali nisam stigla završiti taj posao nakon dugih pregovora s RMC-om jer sam smijenjena. Zanimljivo je da niti do danas, dakle ni nakon skoro dvije godine, ugovor s Medikolom nije napravio ni Antičić koji ime optužuje.

Moja savjest je čista. Spremna sam se očitovati ne samo DORH-u i nadležnim organima po svim neutemeljenim objedama, nego ovim putem, zbog značaja IRB kao stožerne institucije u ovoj zemlji, pozivam kolegu Antičića da se sučeli sa mnom ispred hrvatske javnosti na javnoj televiziji. Predstavit ćemo nalaze svih državnih revizija i inspekcija u IRB-u; prije mene, u mom mandatu i nakon njega, pa možemo odgovoriti na sva možebitna pitanja i nejasnoće. Isto ćemo, sigurna sam, ponoviti pred istražiteljima. Očekujem da kolega Antičić prihvati ovaj moj poziv i neka se ne skriva iza DORH-a koji ni nakon 4 godine od moje prijave iz 2009. još nije, iz razumljivih razloga opterećenosti, uspio do kraja procesuirati sve nepravilnosti na IRB-u.

Ja sam bila prvi ravnatelj u povijesti IRB-a koji je bio prisiljen pozvati nadležne organe da pročešljaju rad instituta zbog nepravilnosti koje sam pronašla, što je i napravljeno, ali je za sada DORH optužio samo nekoliko djelatnika. Očekujem da će odgovarati i ostali koji su radili značajna kaznena djela (jer izvidi policije i porezne Uprave su gotovi za 2008. i ukazuju da ima više osoba koje su nezakonito prisvojile značajna sredstva preko fiktivnih ugovora i na druge načine.

Ravnatelj Antičić ne mora čekati DORH, pa on je zadužen za provođenje zakonitosti na Institutu. Kako vodi JAVNI institut, neka se očituje javnosti zašto NIJE uradio sljedeće stvari:

Medikolu nisam ničim pogodovala niti sam oštetila IRB zbog neplaćenih režija naše zajedničke tvrtke

1. Zašto nije suspendirao nepravomoćno osuđenu osobu koja dandanas radi u računovodstvu Instituta na osjetljivim poslovima dok je u tijeku sudski proces za nezakonite radnje za koje je optužena.

2. Zašto nije zatražio da IRB-u odgovaraju svi oni djelatnici s liste Porezne uprave zbog kojih institut duguje 7,5 milijuna kuna za 2008. Nitko nije dobio ni opomenu a kamoli vratio novac.

3. Zašto nije sproveo smjene nekih predstojnika zavoda na IRB-u koje sam prije odlaska, zahvaljujući internoj reviziji Instituta, jasno dokumentirala da zbog nepravilnosti u radu i možebitnim kaznenim djelima trebaju biti smijenjeni. Da li je to poslao u DORH?

4. Što je učinio s djelatnicima čija su mu imena ostala iza mene na popisu za lažnu prijavu mjesta boravka i koji su oštetili državni proračun preko lažnih putnih troškova.

5. Možda nam može objasniti kako se nedavno spremao od Hrvatskih voda uzeti 20 milijuna kuna za istraživanja na IRB-u, a bez natječaja. Da li je to zakonito? Pa njegove namjere su spriječene u zadnji čas.

6. Zašto je namjerno blokirao najbolji infrastrukturni projekt znanstvene zajednice u Hrvatskoj, izgradnju centra za nove materijale na Horvatovcu i na taj način blokirao mogućnost da prvi put u Hrvatskoj IRB, Sveučilište u Zagrebu i Institut za fiziku izgrade zajedničku infrastrukturu iz strukturnih fondova koja može pomoći da 500 istraživača pokrene to područje gospodarstva?

7. Oštetio je državni proračun jer je potrošeno dosta sredstava tijekom 2010. i 2011. godine u restrukturiranje IRB-a i njegovu međunarodnu evaluaciju. Taj proces je koštao i Antičić i UV koje je imenovao ministar Jovanović su to zaustavili.

Ima tu još dosta pitanja…. Tražim kolegu Antičića da se odazove ovom mom javnom pozivu za sučeljavanje. IRB i njegovi djelatnici, a i hrvatska javnost to zaslužuju., stoji u dopisu dr. sc. Danice Ramljak.

>>Danica Ramljak: U spornim ugovorima savjetovao me Miljenić

>>IRB: Navodni sadržaj dopisa DORH-u nanio nam je štetu

Komentara 1

NV
novo vriijeme
09:04 16.01.2014.

Prije svega treba objasniti nezakonit otkaz. Zašto je dan nezakonit otkaz ako je bilo razloga za zakonit, stječe se utisak da se nije imalo argumenata za zakonit pa se išlo na nezakonit. Neka se sudi 7 godina i onako jee zbog duljine sudskog spora izgubila čak i kada ga dobije jer će se na mjesto ravnatelja vratiti pred penziju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije