Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moderna zgrada

Ante Žužul u Zagrebu gradi prvi hrvatski "kulturhotel"

'vukovar_nnn_gra'
Foto: ''
1/4
22.11.2010.
u 08:30

Na križanju Držićeve i Vukovarske gradit će se jedinstvena modernistička zgrada.

Na 15 katova ukupne površine od gotovo 27.000 četvornih metara Zagreb će dobiti prvi hrvatski "kulturhotel". Kompleks, čija će gradnja stajati 30 milijuna eura, planira se graditi na križanju Ulice grada Vukovara i Držićeve avenije, a trebao bi biti prva hrvatska adresa za suradnju i okupljanja domaćih i svjetskih kulturnjaka, znanstvenika i umjetnika.

Suvremena tehnologija

Koncept "kulturhotela" podrazumijeva niz konferencijskih dvorana u kojima će se održavati virtualna predavanja, izložbe, znanstveni i drugi skupovi te će hotel biti opremljen najsuvremenijom tehnologijom. Imat će, dakako, i apartmane za goste. Izuzev jedinstvenog koncepta, hotel je to i jedinstvene arhitekture nastale u suradnji zagrebačkog arhitekta Marijana Turkulina i poznatog arhitekta Wolfa D. Prixa čiji bečki ured potpisuje mnoge znane građevine, među kojima je, primjerice, i poznati BMW-ov centar u Münchenu. Njihov rad, naime, pobijedio je na natječaju Školske knjige koja je vlasnik oko 5000 četvornih metara zemljišta, na kojem će se graditi hotel radnog naziva "Vukovar".

Suvremenu strukturu hotela karakteriziraju, među ostalim, dva staklena stošca. Na četiri podzemne razine bit će smještene garaže ukupne površine 9700 četvornih metara, a na krovu hotela planira se restoran.

– Na prve dvije etaže, odnosno u prizemlju i na prvom katu, predviđeni su zajednički prostori: lobi, različite dvorane i konferencijske dvorane. Od 2. do 8. kata bit će hotelski sadržaji, a od 9. do 15. smješteni su apartmani za profesore, predavače, znanstvenike, umjetnike... koji će dolaziti na različite skupove. Bit će to "hotel pameti" – opisuje Zdravko Mahmet, predsjednik žirija za izbor najboljeg rješenja za ovaj projekt.

Mahmet dodaje i kako je pobjednički rad odabran zbog atraktivnog dizajna koji će kompleksu dati prepoznatljivost.

– Kompleks mora svojim oblikovanjem privući pozornost. Nemamo sličnu modernističku građevinu u Zagrebu i on može biti novi gradski simbol – objašnjava arhitekt Mahmet.

"Nikom nismo dužni"

Pobjednički rad jedan je od pet radova pristiglih na natječaj. Školska knjiga, međutim, sve ih je otkupila i nagradila. Drugu nagradu dobio je rad poznatog arhitekta Branka Silađina, a u tijeku su pripreme za realizacije Turkulinova i Prixova rješenja.

– Pregovaramo s partnerima, suinvestitorima. Za partnerstvo je jako zainteresirana jedna američka znanstveno-poslovno institucija te jedna iz Europe. Po sklapanju  ugovora krećemo u traženje dokumentacije i potom u gradnju – najavljuje iduće korake Ante Žužul, direktor Školske knjige, ističući kako ta specifična građevina neće biti "hotel spavaonica" nego je namjera da to bude "hotel učitelj regije".

Što se tiče napisa o dugovima ovog izdavača Gradu, Žužul ih demantira izrijekom da "Školska knjiga nikomu nije dužna".

Ključne riječi

Komentara 54

OB
-obrisani-
08:43 22.11.2010.

kumajanja - vi kao da ste s marsa pali !!! Pa Žužulovi su naši HDZovci najčišćih ruku,sram vas bilo

AA
aardvark
09:13 22.11.2010.

hotel radnog naziva \" Vukovar \" je sramota i sprdnja, jer dok su mnogi u Vukovaru dali svoje živote za Hrvatsku ( čega smo se nedavno prisjetili ), klan Žužul je opljačkao pola Hrvatske.

OB
-obrisani-
10:12 23.11.2010.

@@@@ Ova karikatura od objekta je sigurno proizvod radićeva smjera. Za tu vanjštinu moglo se izgraditi još toliko normalnih kvadrata. Gle sad smo se prebacili na Dubai građevinarsvo. No trba biti objektivan pa reći ....to je i onako u hrvatskom trendu - sve se gradi na staklenim nogama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije