Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinjavajuće

Antarktik se zagrijava dvostruko brže nego što je bilo poznato

grenland (1)
Patrick Pleul/DPA/PIXSELL
24.12.2012.
u 21:14

Prosječna godišnja temperatura porasla je u posljednjih šezdeset godina za 2,4 stupnja Celzijeva

Led na zapadnom dijelu Antarktika zagrijava se dvostruko brže nego što se to do sada mislilo i povećava se strah od podizanja razine vode od San Francisca sve do Šangaja, pokazuje novo istraživanje, piše Daily Mail.

Prosječna godišnja temperatura porasla je u posljednjih šezdeset godina za 2,4 stupnja Celzijeva. Ukoliko se sav led na zapadnom dijelu Antarktika otopi razina svih svjetskih mora mogla bi se povećati za 3,3 metra.

Ipak, taj proces trajao bi stoljećima, no čak i puno manje topljenje moglo bi donijeti velike probleme u nizinskim područjima i obalnim gradovima.

– Činjenica da temperatura raste tijekom ljeta znači da postoji šansa da se zapadna arktička ledena ploča u budućnosti neće topiti samo s dna što je već poznato, nego i sa površine – pojasnio je David Bromwich, profesor sa Sveučilišta u Ohiju.

Najugroženija su nizinska područja od Bangladeša do Tuvalua, ali i obalni gradovi od Londona do Buenos Airesa. Naime, razina mora u proteklom stoljeću porasla je za 20-ak centimetara.

Dosadašnja istraživanja pokazivala su kako se ledena ploča zagrijava pod utjecajem oceana, no najnovije istraživanje pokazuje kako na to utječe i atmosfera.

– Ovo je jedan od najjačih signala o zagrijavanju Zemlje. Ovo je prvi puta da smo utvrdili da se tijekom ljetne sezone i ovdje događa zagrijavanje – kazao je pak znanstvenik Andrew Monaghan iz američkog nacionalnog centra za istraživanja atmosfere.

>> Nadolazeća 2013. bit će jedna od najtoplijih godina u povijesti!

Komentara 1

Avatar Tomcek 88
Tomcek 88
18:34 25.12.2012.

e ovoj clanak bi trebao biti na prvoj stranici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije