Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nikada nije bio nepopularniji

Anketa šokirala Bidena – Trump u vodstvu na početku kampanje, do izbora još godinu i pol

President Joe Biden departs to Maryland
Foto: Yuri Gripas
1/6
09.05.2023.
u 20:56

Bivša šefica Demokratske stranke Donna Brazile rekla je da nije mogla spavati zbog rezultata ankete

Najnovija anketa u Sjedinjenim Američkim Državama šokirala je Bijelu kuću pokazavši da je Donald Trump u ovom trenutku popularniji od Joea Bidena. Rezultati istraživanja koje su u nedjelju objavili Washington Post i ABC dobrano su uplašili demokrate, a osokolili Trumpove pristalice.

Anketa koju su naručili ovi utjecajni mediji pokazala je da je Biden izrazito nepopularan – ima podršku tek 36% Amerikanaca, najmanje dosad, dok je 56% ispitanika nezadovoljno njime. Anketari su također pitali birače bi li glasali za Trumpa ili Bidena da su izbori danas. Bivši je predsjednik dobio podršku njih 44%, a za trenutačnog bi glasalo 38% njih. Biden zaostaje i za guvernerom Floride Ronom De Santisom (42% prema 37%) bude li on kandidat Republikanske stranke.

Najstariji predsjednik

Izbori se održavaju tek za godinu i pol, u studenom 2024., ali američke kampanje poznate su po tomu da traju izrazito dugo. Biden je nedavno objavio kandidaturu za te izbore, a to je već prije učinio i Trump. Kandidati najprije trebaju pobijediti na unutarstranačkim izborima koji se održavaju u prvoj polovici iduće godine. I dok se očekuje da će Bidenu to lako poći za rukom, Trump bi mogao imati problema odluči li se De Santis kandidirati u Republikanskoj stranci. Većina anketa, ipak, pokazuje da je Trump u ovom trenutku popularniji.

IZ KINE, PREKO MEKSIKA, U AMERIKU Među onima koji pokušavaju prijeći američko-meksičku granicu i zatražiti su azil u SAD-u od listopada je bilo i više od šest tisuća Kineza koji su prošli dug put kako bi potražili zaštitu Washingtona.
Foto: REUTERS

Biden i Trump nepopularni su među općom populacijom, ali glasače na ljevici i desnici na birališta tjera opipljiv zazor "od onih drugih". Dvojica mogućih kandidata također su poznata tamošnjoj javnosti koja u anketama jasno poručuje što misli o njima – tek svaki treći ispitanik smatra da je Biden u dovoljno dobrom mentalnom i zdravstvenom stanju da bude predsjednik. Nekoliko dana nakon tih izbora napunit će 82 godine, a već je sada najstariji čelnik u povijesti zemlje.

Isto tako, samo trećina ispitanika vjeruje da je Trump "iskren i vjerodostojan". Nakon turbulentnog mandata, tijekom kojeg je dvaput opozvan u Kongresu (uz "poništenje" te procedure u Senatu oba puta), i nedavnog podizanja optužnica zbog navodnog lažiranja izborne dokumentacije, pristalice bivšeg predsjednika znaju njegove pluseve i minuseve.

Zbog svega toga čini se da Trumpovi birači mogu biti zadovoljniji trenutačnim trendovima. To je jasno svima: konzervativna publikacija National Review nazvala je brojke "brutalnima" za Bidena, a bivša šefica Demokratske stranke Donna Brazile rekla je liberalnom New York Timesu da "nije mogla spavati zbog zlokobnih znakova" u rezultatima ove ankete.

Porast broja migranata

Osim ekonomije i karaktera dvojica kandidata, odnosno njihovih mana, jedna od glavnih tema na izborima mogla bi biti i ilegalna imigracija. Upravo sutra istječu ograničenja za ulazak migranata koja je uveo Trump 2020. koristeći zdravstveni argument, odnosno sprečavanje širenja koronavirusa. Ta je politika postala poznata kao "Title 42". Kritizirali su je zagovornici prava migranata, ali ju je Biden dosad ostavio na snazi.

Ipak, od njegova dolaska na vlast, svejedno se znatno povećao broj migranata koji su ilegalno prešli američko-meksičku granicu, a sada se očekuje još veći broj dolazaka. Zanimljivo, među onima koji pokušavaju prijeći američko-meksičku granicu i zatražiti azil u SAD-u od listopada je bilo i više od šest tisuće Kineza koji su prošli dug put kako bi potražili zaštitu Washingtona.

>> VIDEO: Snimka ukrajinskih vojnika u Bahmutu, bježe od Rusa koji su okupirali zgradu

 

Ključne riječi

Komentara 5

DO
dopizdilomi
21:56 09.05.2023.

Trump je za Bidena gospodin.

Avatar Carbonado
Carbonado
21:45 09.05.2023.

Anketa šokirala Bidena, ali sreća u nesreći je da je za 0.15 sekundi već zaboravio zašto je šokiran i gdje se nalazi.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
22:00 09.05.2023.

Uvijek postoje dopisni glasovi. Akontreba i 50 milijuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije