Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITAMO VAS

ANKETA Ovaj vikend ponovno pomičemo sat. Jeste li za ukidanje ove prakse?

Borna Filic/PIXSELL
27.10.2021.
u 09:43

Pomicanje sata može imati negativne učinke na zdravlje osoba

U vikendu koji je pred nama slijedi nam još jedno pomicanje vremena. Prelazak na zimsko računanje vremena dogodit će se u noći sa subote na nedjelju kada će se kazaljke s tri sata vratiti na dva.

Datum na koji se mijenja vrijeme svake godine je drukčiji jer ljetno računanje vremena kreće zadnje nedjelje u ožujku, dok zimsko počinje zadnje nedjelje u listopadu. O ukidanju prakse pomicanja sata raspravlja se već dugo, no europske zemlje još se nisu dogovorile za koje računanje vremena bi se zajednički opredijelile.

Pomicanje sata može imati negativne učinke na zdravlje osoba, poput nesanice, stresa i srčanih bolesti. To je jedan od glavnih razloga zašto se ono želi ukinuti. Dogovoreno je bilo da će svaka zemlja do 2021. samostalno donijeti odluku koji način računanja vremena će zadržati, ljetno ili zimsko, ali to se nije dogodilo pa trenutačno nije poznato kada će se konačno ukinuti, ali ni za koji model će se Hrvatska odlučiti.

Mnogi se slažu da je zimsko računanje vremena ispravno jer je tada sunce najviše na nebu u podne, ali ne bi bilo začuđujuće da Hrvatska odabere ljetno računanje vremena jer smo ipak turistička zemlja. U tom slučaju ljudi će se morati priviknuti na ustajanje po mraku tijekom zime.

 

 

Komentara 17

Avatar Oneill
Oneill
10:10 27.10.2021.

ljetno vrijeme je podne kad nije podne onako kako sunce kaže zenit u 12uhr po starom ili da nastavimo se lagat i manipulirati.

SA
sargu123
10:05 27.10.2021.

Promijenite u zimsko (sunčano) i ne dirajte više. Neka tako ostane.

DU
Deleted user
11:11 27.10.2021.

NE! Ili ja sam za zimsko vrijeme jer to ono pravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije