Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U TURSKIM VODAMA

Ankara odbija dati dopuštenje za raspoređivanje misije NATO-a

Turski predsjednik Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
01.03.2016.
u 23:42

"Od samog početka znalo se da su Turci teški, i da će biti teški"

Brodovi NATO-a poslani u Egejsko more kako bi nadzirali migrantske puteve između Turske i Grčke još uvijek nisu raspoređeni u turskim vodama jer nisu dobili dopuštenje Ankare, kazali su danas dobro obaviješteni izvori.

Unatoč zahtjevima da se odobri raspoređivanje koje je uputio njemački zapovjednik pomorske skupine NATO-a u Egejskom moru, nakon što je prošli tjedan usvojena odluka o operaciji, čiji je dio i Turska, Turci su ovaj vikend odbili dati dopuštenje da brodovi uđu u njihove teritorijalne vode, rekao je izvor. Te je izjave potvrdio još jedan diplomat.

"Mandat operacije dao je neka objašnjenja, ali nije objasnio i problem ulaska u turske teritorijalne vode", rekao je izvor. "Od samog početka znalo se da su Turci teški, i da će biti teški" po tom pitanju.

Turske vlasti zatražile su da njemački zapovjednik Joerg Klein dođe u Ankaru kako bi se utvrdila zona u kojoj se mogu rasporediti brodovi, rekao je diplomatski izvor.

Plan misije graničnog nadzora, prve misije NATO-a koji je dosad odbijao izravno se uključiti u migrantsku krizu, predstavili su njemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu, nakon susreta u Ankari 8. veljače.

Tri dana kasnije, ministri obrane Saveza dali su zeleno svjetlo da se pripremi operacija i odmah uputili flotilu u tu zonu.

>> Turska ne razmatra slanje vojske u Siriju, vojnik ubijen na granici

>> UN uspostavlja zaštitne centre za djecu na balkanskim migrantskim rutama

Komentara 15

UN
unbekant
10:36 02.03.2016.

Pa to je normalno od ovi osmanlija,jer pljackaju naftu u Libiji o dovoze doma,pa iz Sirje takdjr morskim putem dovoze opljackanu naftu morskim pute,jer Rusi vise nedaju tusrcima da opljackano voze cestovnim pravcima,a ako tamo dodju NATO brodovi,onice normalno kontrolirati svaki brod koji ulazi u turske vode,bez obzira pod kojim zastavom bijo, posebice su Njemacki brodovi tamo,a Njemci su poznati po svojim disciplinama,i nisu podmitljivi,turska polahko ali sigurno gubi mnoga europska strateska"prijateljstva".

BA
babyuh
08:02 02.03.2016.

ma vazno da su turci kasirali milijarde od europske unije. Sada ce pocet ( tj. poceli su vec ) sa ucjenjivanjem Europe. Umjesto da zaustave proboj izbjeglica u Europu, oni ih namjerno jos salju u sve vecem broju. Ljigavci pokvareni

ST
Stipan
12:56 02.03.2016.

Nikad u Turčina vjere!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije