Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto je poginula

Anja i dečko krenuli su na koncert u Milano. Nije joj se išlo, ali karte su već odavno kupili...

Anja Grgić
Foto: Facebook
29.06.2014.
u 11:07

Ogorčeni roditelji: Naša Anja nikada nije išla na alpinistički tečaj. Bila ja zaljubljena tek u šetnje Sljemenom i prirodu...

Kasno poslijepodne stigla je SMS poruka: "Izlazimo iz Hrvatske. Sve je O.K. i ništa se ne brinite. Volim vas!". Bile je to posljednja poruka koju je Anja Grgić (25) poslala svojim roditeljima prije nego što je s dečkom Valentom Pavlićem (29) 18. lipnja prešla hrvatsko-slovensku granicu. Tridesetak sati kasnije, otprilike oko četiri sata u noći na petak ta energična i omiljena voditeljica zagrebačkog Prvog radija pod još nerazjašnjenim okolnostima smrznula se u talijanskim Alpama. Neutješni roditelji, majka Svjetlana i otac Željko, slažu kockice tragičnog događaja pokušavajući doći do prave istine o okolnostima u kojima se na liticama Gran Cima, jednog od vrhova planine Lavaredo u južnom Tirolu, zauvijek ugasio život njihove jedinice.

Pomagao instruktorima

Da tragedija bude veća, roditelji govore da je Anja u Italiju otputovala ne zbog planinarenja nego na koncert u Milano. Zaustavljanje u južnom Tirolu im je bila samo usputna stanica, koju najvjerojatnije nisu ni planirali. Da stvar bude gora, Anji se, kako svjedoče, uopće nije išlo ni na koncert.

– Još u srijedu prije odlaska smo se čule i rekla mi je da joj se baš i ne ide u Milano, no što da radi kada su karte već kupljene. Rekla sam joj: Pa nemoj ići, nisu važne karte nego ti. No, nažalost, ipak je otišla – s neizmjernom tugom prisjeća se majka.

– Ne mogu reći da je Anja bila ekstremno avanturistički nastrojena, ali je jako voljela putovanja i na njih je potrošila puno svoga i našega novca – otkriva njezin otac Željko.

Bila je, kaže, nepažljiva kad su u pitanju sitne opasnosti u prirodi, primjerice krpelji ili zmije, i moglo bi se reći da je bila prilično lakovjerna i nije osjećala strah smatrajući da te opasnosti ljudi prenapuhuju. Neutješnim je roditeljima ovih dana posebno zasmetalo medijsko praćenje tragičnog događaja i tvrdnje da je Anja bila alpinistica.

– Mi smo provjerili u planinarskom savezu, a to možete i vi, ona nikada nije upisala nii završila bilo kakvu planinarsku školu niti alpinistički tečaj. Nije bila ni alpinistica ni zaljubljenica u alpinizam, nego klasični šetač. Jedina je istina da se ponekad znala pojaviti u prostorijama Planinarskog društva Matica – ističu ogorčeni roditelji.

Iako se u medijima također spominjalo da je njezin dečko bio instruktor alpinizma, to je opovrgnuo Krešimir Milas, pročelnik komisije za alpinizam.

- Iako poznajem većinu alpinista u Hrvatskoj, s Valentom se, igrom slučaja, nisam nikada upoznao. Znam da se alpinizmom počeo baviti prije otprilike četiri godine, a da biste postali instruktor potrebno je minimalno pet godina iskustva, a često i puno više. Valent je uglavnom pomagao u alpinističkim školama koje organiziramo, tako da je pripremao i organizirao opremu, provjeravao je li s njom sve u redu i slično. Što se tiče njegova iskustva, znam da se popeo na nekoliko zahtjevnijih vrhova u Alpama, a penjao se i u Sloveniji, Hrvatskoj... - govori Milas.

Povratak na radio

Prema onome što se moglo čuti od bliskih prijatelja i znanaca na njezinu posljednjem ispraćaju na bjelovarskom groblju Borik, Anja je bila po mnogo čemu posebna djevojka koja je privlačila zadivljujućom energičnošću, hrabrošću, voljom i odlučnošću koje je iskazivala prema svijetu oko sebe. Uvijek je, kažu, zračila pozitivnom energijom i oko sebe širila dobrotu i ljubav. Izdvajala se oštroumnošću i nepokolebljivošću stavova i uvjerenja, a brojnim prijateljima, kako je to i u oproštajnom govoru istaknuo njezin bliski prijatelj Antonio Kiselić, zauvijek će ostati u sjećanju njezin šarm, ljepota i smisao za humor. Anja se u Bjelovar doselila kao trogodišnja djevojčica, u ljeto 1991. godine kada je njezin otac Željko nju, suprugu i pokojnog tasta iz rodnog Borova Sela dovezao k rodbini i vratio se braniti Vukovar. U Bjelovaru je završila osnovnu i srednju školu i bila, kako svjedoči otac, izniman učenik.  

Potom je 2007. godine upisala Filozofski fakultet u Rijeci na kojem je s visokim prosjekom završila studij povijesti umjetnosti te engleski jezik i književnost. Tijekom studija počela je raditi na tamošnjoj radijskoj postaji Soundset Kvarner i istodobno se, kao velika ljubiteljica prirode, zanimati za rekreativno planinarenje uživajući s prijateljima u šetnjama Učkom.

– Na četvrtoj godini studija je osim kao radijska voditeljica radila i u dva vrtića u kojima je djeci predavala engleski te u jednom fast foodu, što samo govori koliko je bila svestrana i vrijedna – prisjeća se neutješna majka Svjetlana dodajući da Anja nije birala posao i ništa joj nije bilo teško raditi. Uz podijeljeno mišljenje roditelja, nakon četiri godine otišla je u Zagreb gdje je na Filozofskom fakultetu s gotovo jednakim uspjehom nastavila magistarski studij povijesti i umjetnosti te engleskog jezika i književnosti. Majka Svjetlana prisjeća se da je još mjesecima patila za Rijekom, no nakon što je ponovo pronašla posao radijske voditeljice na tadašnjoj postaji Hit FM, a danas Prvom radio Zagrebu, u duši joj se vratio mir. U Zagrebu je nastavila razvijati ljubav prema prirodi i planinarenju odlazeći u šetnje Sljemenom i drugim odredištima.

>> Istraga o smrti alpinistice Anje Grgić još traje

Komentara 66

DR
drzislav
11:37 29.06.2014.

"...prije nego što je s dečkom Valentom Pavlićem (29) 18. lipnja prešla hrvatsko-talijansku granicu." Večernji, gdje je ta hrvatsko-talijanska granica, osim na moru?

Avatar garestrasni
garestrasni
12:19 29.06.2014.

a sad se izvode cirkusi, njemu se ne da u sprovod, e pa tako je to kod opasnih stvari, niti svi prežive, niti svi poginu, nema tu neke mudrolije

Avatar garestrasni
garestrasni
12:12 29.06.2014.

ogorčeni roditelji ovo, ogorčeni roditelji ono, pa tko ju je gonio da se penje po alpama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije