Naslovnica Vijesti Hrvatska

Anine riječi koje treba upamtiti: Dobro je ono što je dobro za život

Od Ane Lendvaj, pred kolegama iz Večernjeg lista i prijateljima, oprostili su se Branimir Pofuk te kazališni kritičar Želimir Ciglar
29. veljače 2016. u 19:22 0 komentara 1367 prikaza
komemoracija ana lendvaj
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Obitelj i brojni kolege novinari oprostili su se od dugogodišnje omiljene novinarke i kritičarke Večernjeg lista Ane Lendvaj koja je preminula 23. veljače u svom zagrebačkom domu nakon teške bolesti. Na komemoraciji u redakciji Večernjeg lista u Oreškovićevoj ulici u Zagrebu o Aninu životu, djelu i karakteru govorili su njezini kolege iz Večernjeg lista Branimir Pofuk i Denis Derk, a nekoliko je riječi svojoj kolegici uputio i nekadašnji kazališni kritičar Večernjeg lista Želimir Ciglar podsjetivši na Aninu rečenicu iz ratnih devedesetih godina prošlog stoljeća: “Dobro je ono što je dobro za život...”

Rodonačelnica modne kritike

Ana Lendvaj u Večernjem listu počela je raditi još 1975., a za Večernji je nastavila redovito pisati i nakon umirovljenja 2010. Bila je rodonačelnica modne kritike ne samo u Večernjem listu, nego u cijeloj Hrvatskoj, ali javljala se i kao likovna, književna i kazališna kritičarka.

Njena kolumna Slušalica, koja je desetak godina izlazila u TV prilogu Večernjeg lista Ekranu, bila je Anin svojevrsni zaštitni znak i sasvim sigurno pripada vrhu hrvatske publicistike. Bilo bi šteta ne ukoričiti te Anine kolumne vezane uz radijski program. Uz rad u Večernjem listu, u kojem je kratko (samo tri mjeseca) bila i urednica kulturne rubrike, Ana Lendvaj imala je i paralelnu karijeru kustosice, autorice kataloga te autorice knjiga o modi i dizajnu. Od svojih prvih tekstova, objavljenih još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Ana Lendvaj pokazivala je iznimnu erudiciju, obzirnost, širinu, toplinu, ali i kritičku prodornost.

Iznimna erudicija i toplina

I sama je bila dijelom umjetničke zagrebačke scene, i to kao pjesnikinja koja je kasnije ipak zatomila svoj izvorni literarni talent odlučivši se pisati o drugima, a ne svijetu razotkrivati sebe. Iako teško bolesna, nije raspremila svoj novinarski stol. Najbližima je još u bolnici ponavljala riječi: “Ja još želim živjeti”. 

>>Ana Lendvaj, Večernjakova likovna i modna kritičarka, preminula u 67. godini

>>Udarila je temelje hrvatske modne kritike

Adventska šopingmanija
Adventska šopingmanija
Vodič kroz najoriginalnije božićne darove za koje nećete morati izdvojiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.