Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija Večernjakovoj novinarki

Anine riječi koje treba upamtiti: Dobro je ono što je dobro za život

komemoracija ana lendvaj
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/10
29.02.2016.
u 19:22

Od Ane Lendvaj, pred kolegama iz Večernjeg lista i prijateljima, oprostili su se Branimir Pofuk te kazališni kritičar Želimir Ciglar

Obitelj i brojni kolege novinari oprostili su se od dugogodišnje omiljene novinarke i kritičarke Večernjeg lista Ane Lendvaj koja je preminula 23. veljače u svom zagrebačkom domu nakon teške bolesti. Na komemoraciji u redakciji Večernjeg lista u Oreškovićevoj ulici u Zagrebu o Aninu životu, djelu i karakteru govorili su njezini kolege iz Večernjeg lista Branimir Pofuk i Denis Derk, a nekoliko je riječi svojoj kolegici uputio i nekadašnji kazališni kritičar Večernjeg lista Želimir Ciglar podsjetivši na Aninu rečenicu iz ratnih devedesetih godina prošlog stoljeća: “Dobro je ono što je dobro za život...”

Rodonačelnica modne kritike

Ana Lendvaj u Večernjem listu počela je raditi još 1975., a za Večernji je nastavila redovito pisati i nakon umirovljenja 2010. Bila je rodonačelnica modne kritike ne samo u Večernjem listu, nego u cijeloj Hrvatskoj, ali javljala se i kao likovna, književna i kazališna kritičarka.

Njena kolumna Slušalica, koja je desetak godina izlazila u TV prilogu Večernjeg lista Ekranu, bila je Anin svojevrsni zaštitni znak i sasvim sigurno pripada vrhu hrvatske publicistike. Bilo bi šteta ne ukoričiti te Anine kolumne vezane uz radijski program. Uz rad u Večernjem listu, u kojem je kratko (samo tri mjeseca) bila i urednica kulturne rubrike, Ana Lendvaj imala je i paralelnu karijeru kustosice, autorice kataloga te autorice knjiga o modi i dizajnu. Od svojih prvih tekstova, objavljenih još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Ana Lendvaj pokazivala je iznimnu erudiciju, obzirnost, širinu, toplinu, ali i kritičku prodornost.

Iznimna erudicija i toplina

I sama je bila dijelom umjetničke zagrebačke scene, i to kao pjesnikinja koja je kasnije ipak zatomila svoj izvorni literarni talent odlučivši se pisati o drugima, a ne svijetu razotkrivati sebe. Iako teško bolesna, nije raspremila svoj novinarski stol. Najbližima je još u bolnici ponavljala riječi: “Ja još želim živjeti”. 

>>Ana Lendvaj, Večernjakova likovna i modna kritičarka, preminula u 67. godini

>>Udarila je temelje hrvatske modne kritike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije