Naslovnica Vijesti Hrvatska

Anine riječi koje treba upamtiti: Dobro je ono što je dobro za život

Od Ane Lendvaj, pred kolegama iz Večernjeg lista i prijateljima, oprostili su se Branimir Pofuk te kazališni kritičar Želimir Ciglar
29. veljače 2016. u 19:22 0 komentara 1378 prikaza
komemoracija ana lendvaj
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Obitelj i brojni kolege novinari oprostili su se od dugogodišnje omiljene novinarke i kritičarke Večernjeg lista Ane Lendvaj koja je preminula 23. veljače u svom zagrebačkom domu nakon teške bolesti. Na komemoraciji u redakciji Večernjeg lista u Oreškovićevoj ulici u Zagrebu o Aninu životu, djelu i karakteru govorili su njezini kolege iz Večernjeg lista Branimir Pofuk i Denis Derk, a nekoliko je riječi svojoj kolegici uputio i nekadašnji kazališni kritičar Večernjeg lista Želimir Ciglar podsjetivši na Aninu rečenicu iz ratnih devedesetih godina prošlog stoljeća: “Dobro je ono što je dobro za život...”

Rodonačelnica modne kritike

Ana Lendvaj u Večernjem listu počela je raditi još 1975., a za Večernji je nastavila redovito pisati i nakon umirovljenja 2010. Bila je rodonačelnica modne kritike ne samo u Večernjem listu, nego u cijeloj Hrvatskoj, ali javljala se i kao likovna, književna i kazališna kritičarka.

Njena kolumna Slušalica, koja je desetak godina izlazila u TV prilogu Večernjeg lista Ekranu, bila je Anin svojevrsni zaštitni znak i sasvim sigurno pripada vrhu hrvatske publicistike. Bilo bi šteta ne ukoričiti te Anine kolumne vezane uz radijski program. Uz rad u Večernjem listu, u kojem je kratko (samo tri mjeseca) bila i urednica kulturne rubrike, Ana Lendvaj imala je i paralelnu karijeru kustosice, autorice kataloga te autorice knjiga o modi i dizajnu. Od svojih prvih tekstova, objavljenih još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Ana Lendvaj pokazivala je iznimnu erudiciju, obzirnost, širinu, toplinu, ali i kritičku prodornost.

Iznimna erudicija i toplina

I sama je bila dijelom umjetničke zagrebačke scene, i to kao pjesnikinja koja je kasnije ipak zatomila svoj izvorni literarni talent odlučivši se pisati o drugima, a ne svijetu razotkrivati sebe. Iako teško bolesna, nije raspremila svoj novinarski stol. Najbližima je još u bolnici ponavljala riječi: “Ja još želim živjeti”. 

>>Ana Lendvaj, Večernjakova likovna i modna kritičarka, preminula u 67. godini

>>Udarila je temelje hrvatske modne kritike

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.