Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nouriel Roubini:

'Angela, sa 1000 € stimulirajte Nijemce da ljetuju u Grčkoj!'

Angela Merkel
Foto: REUTERS
1/3
12.06.2012.
u 18:30

Najbolje bi bilo kada bi euro i dolar imali istu vrijednost. Tada bi južne zemlje poput Grčke, Italije i Španjolske dobile pravu šansu da postanu konkurentne i izađu iz depresije

Američka ekonomska zvijezda Nouriel Roubini, čovjek koji je prvi najavio globalnu recesiju 2007., ponudio je rješenja za svladavanje dužničke krize u Europi. Uvijek originalni Roubini, inače zvani “Dr. Propast”, predložio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel kako da spasi pogođene zemlje poput Grčke, Španjolske i Italije.

Porezne olakšice

– Svakom njemačkom kućanstvu vlada bi trebala pokloniti bon od 1000 eura koji bi se morao potrošiti za odmor u krizom pogođenim zemljama. Tako bi se stimulirala tamošnja gospodarstva – kazao je N. Roubini u razgovoru za njemački Bild i predložio da Njemačka uvede porezne olakšice za sve koji kupe nekretninu u tim zemljama.
U Europi se strahuje od rezultata grčkih izbora u nedjelju 17. lipnja. Ankete pokazuju da će pobijediti radikalna ljevičarska koalicija Syriza, čiji čelnik Alexis Tsipras odbacuje nametnute mjere štednje. Roubini smatra da bi nagli izlazak Grčke iz eurozone bio najskuplji upravo za Njemačku, jer bi Berlin tada morao spašavati Španjolsku, Italiju... Stoga Roubini predlaže dva moguća rješenja – Grcima treba financijski pomoći da im se ili omogući kontrolirani izlazak ili ih treba zadržati u eurozoni tako da ih se financira 20 godina dok ne izgrade gospodarstvo, po uzoru na DDR nakon njemačkog ujedinjenja.

– Oba rješenja za njemačke porezne obveznike jeftinija su od toga da se dopusti raspad eurozone – kazao je Roubini. Dr. Propast smatra da od eura najviše koristi ima upravo Njemačka.

– Bez eura bi Njemačka postala ekonomski i politički patuljak u usporedbi sa SAD-om i Kinom. Kao izvoznoj zemlji, Njemačkoj trebaju euro i europske zemlje kao trgovinski partneri. Zbog toga vrijedi: ili ćete zajedno plivati ili zajedno potonuti – kazao je Roubini.
Jedno od rješenja za krizu u Europi je, smatra Roubini, tiskanje novca.

Euro - dolar 1:1

– Europska središnja banka najprije mora znatno povećati količinu novca. Tako će euro u odnosu na dolar oslabjeti. Najbolje bi bilo kada bi obje valute imale istu vrijednost. Tada bi južne zemlje poput Grčke, Italije i Španjolske dobile pravu šansu da postanu konkurentne – kazao je Roubini. Njemačka se zalaže za strogu štednju i Angela Merkel je uvjerena da je štednja bolja mjera od napumpavanja tržišta novcem.

– Ne! Ludilo štednje mora prestati. Vlade moraju smanjiti poreze i povećati plaće. Europi treba rast – zaključio je Roubini.

Ključne riječi

Komentara 53

KR
kripton
23:06 12.06.2012.

Grčka,Španjolska,Italija toliko o tome koliko vrijedi more i turizam

OB
-obrisani-
21:55 12.06.2012.

Nije svjetska ekonomija u krizi vec svjetska poliyika. Treba ih sve smijeniti jer su napravili previse zla u svijetu.

MA
marko53
19:22 12.06.2012.

Da Hrvatima treba pomoć napisali bi. Pošaljite tisuću eura, dolaziti ne morate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije