Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAOKRET

Angela Merkel: Pravi vladar Europe mora postati Olli Rehn

'German Chancellor Angela Merkel delivers a government policy statement during a session of the Bundestag, the German lower house of parliament, in Berlin October 18, 2012.    REUTERS/Thomas Peter (GE
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
18.10.2012.
u 18:38

Proračune zemalja EU krojit će natpovjerenik za ekonomiju i euro. Temelji EU bit će zajednička fiskalna i ekonomska politika, nadzor financijskog tržišta i više demokratskog legitimiteta

Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je danas svoju viziju nove Europe: u govoru u Bundestagu kazala je da će dio svoje velike moći prebaciti na Europsku komisiju kojoj želi dati pravo da izravno intervenira u nacionalne proračune zemalja Europske unije. Također, Merkel se založila i za osnivanje europskog fonda solidarnosti koji bi se punio novcem iz poreza na financijske transakcije. Taj porez uvest će se do kraja ove godine, a novac iz fonda solidarnosti koristile bi zemlje za provođenje strukturnih reformi. Nikad prije Merkel se nije jasnije izrazila o tome da je spremna pristati na manje suvereniteta i veću moć EU.

>> Merkel: Put je dug, ali ugledat ćemo svjetlo na kraju tunela

Euro – simbol jedinstva

– Njemačka je spremna Europskoj komisiji dodijeliti pravo da intervenira nad nacionalnim proračunima zbog povrede proračunske discipline. Autoritet koji bi to provodio, bio bi povjerenik EK za monetarna pitanja – kazala je Merkel i tako najavila da bi uskoro stvarni vladar Europe umjesto nje mogao postati povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja – Finac Olli Rehn.

Merkel je rekla da je svjesna kako mnoge druge države članice EU još nisu spremne da im proračun "kroji" natpovjerenik – tome se najviše opiru Velika Britanija i Francuska.

– Otpori nas neće pokolebati da u tome ustrajemo. Ne možemo graditi vjerodostojnu Europu ako takve ideje odmah bacimo pod stol – rekla je Merkel. Nova bi EU treba biti, kazala je Merkel, utemeljena na četiri stupa: zajedničkoj politici na financijskim tržištima, zajedničkoj fiskalnoj politici, zajedničkoj ekonomskoj politici i više demokratskog legitimiteta. Te će ideje Merkel danas prezentirati u Bruxellesu na summitu 27 čelnika zemalja EU.

Merkel je u Bundestagu istaknula da je "euro puno više od valute" i da Grčka mora ostati u eurozoni.

– Euro je simbol gospodarskog, socijalnog i političkog jedinstva Europe – kazala je Merkel.

Mobbing nad Grcima

Današnja sjednica Bundestaga ponudila je i prvi izravni duel između Angele Merkel i kandidata za kancelara iz SDP-a Peera Steinbrücka. Socijaldemokratski kandidat žestoko je napao kancelarku.

– To što ste rekli danas, trebali ste reći prije dvije godine. Svojom politikom uspjeli ste izolirati Njemačku kao rijetko tko dosad – grmio je Steinbrück. Merkelici najviše zamjera oklijevanje u politici prema Grčkoj.

– Sa svojim koalicijskim partnerima nad Grcima provodite mobbing. Recite, napokon recite – Grčka će nas stajati puno više novca – zaključio je Peer Steinbrück.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar madcap
madcap
18:45 18.10.2012.

Ova je svjesna da gubi izbore potpuno izgubila pamet.

OB
-obrisani-
18:50 18.10.2012.

ja sam okružio ne u eu a vi? - - a vi? se niste brinuli za budućnost svog djeteta već kao guske u maglu

SJ
Sve je uzalud
18:43 18.10.2012.

Olli Rehn koje taj Olli Rehn.Odakle je ovaj došao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije