Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE U MÜNCHENU

Merkel odobrila uvid u dokumente o suradnji Đurekovića s BND-om

Josip Perković
Foto: Peter Kneffel/DPA/Pixsell
1/5
29.10.2015.
u 14:45

Što u njima piše o povezanosti s njemačkim obavještajcima neće u javnost

Godinu dana od početka suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim pokrajinskim sudom u Münchenu za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine pred sudskim je vijećem, čini se, još puno posla. Zanimljiva otkrića mogao bi donijeti, primjerice, uvid u dokumentaciju o Đurekovićevoj suradnji s njemačkom vanjskom obavještajnom službom BND s kojom je, pročitan je u utorak dokument u sudu, surađivao od 1975. do bijega 1982. Ured kancelarke Angele Merkel odobrio je uvid u dokumentaciju o toj suradnji, ali to što će sud vidjeti neće biti dostupno javnosti: s dokumenata, naime, nije skinuta oznaka tajnosti.

Sindičić se tek očekuje

Milan Damjanović, nekadašnji pukovnik vojne kontraobavještajne službe KOS, izjavio je u srpnju da su nakon Đurekovićeva bijega utvrdili da je surađivao s BND-om, kao i to da je Đureković posjetio mnogo tajnih vojnih skladišta. To bi moglo objasniti motiv ubojstva. Damjanović je rekao da KOS nije nalogodavac ubojstva te kako su podaci dostavljeni Saveznom savjetu za zaštitu ustavnog poretka. Ondje je konce vukao tadašnji savezni ministar unutarnjih poslova Stane Dolanc, jedna od najmoćnijih osoba u Jugoslaviji nakon Titove smrti. Kako bilo, neke ključne stvari na kojima se temelji optužnica dosad nisu potvrđene, tek se očekuje iskaz krunskog svjedoka Vinka Sindičića, koji ne želi u Njemačku, nego će biti ispitan u Italiji, a sudsko vijeće na čelu s Manfredom Dausterom bavi se i poviješću odnosa u bivšoj Jugoslaviji, odnosa među republikama, tko je bio unitarist, a tko separatist. Prije nego što je videovezom iskaz dao nekadašnji ministar unutarnjih poslova u Hrvatskoj, 88-godišnji Pavle Gaži, na sud je stiglo puno dokumenata i opširno pismo Anđelka Jagečića, koji je nekad radio u koprivničkoj Podravki, gdje je Gaži bio direktor. Jagečić dokumentima i zapisnicima želi dokazati da je Gaži usko surađivao s Dolancom te da je na istragama navodnog kriminala u Ini, ali i u mnogim drugim hrvatskim poduzećima, radio kako bi se nanijela šteta hrvatskom političkom vodstvu u bici za prevlast u zemlji nakon Titove smrti.

Intrige i spekulacije

Njemačka optužnica, kao i neki drugi podaci te Dolancov položaj u Beogradu, upućuju na njega kao na osobu koja je mogla imati ključnu ulogu u Đurekovićevu ubojstvu. Međutim, Gaži je u intervjuu Feralu 2005. tvrdio: "Stane Dolanc isto je tako bio jako iznenađen ubojstvom Đurekovića i ne vjerujem da bi on tu likvidaciju išao naređivati baš u trenutku kad je u Hrvatskoj bio njemački ministar", pa je zaključio kako vjeruje da je "ubojstvo Stjepana Đurekovića dogovoreno i odrađeno na neformalnoj razini moći".

– Pavle Gaži to kaže bez ijednog dokaza, a prema njegovu mišljenju "neformalna razina moći" zaobišla je i saveznog sekretara unutarnjih poslova Stanu Dolanca. Sam Gaži jedan je od pokretača intriga koje su rezultirale spekulacijama, pa i sudskim procesima – napisao je sudu Jagečić, koji je i sam stradao u čistkama u Podravki.

>> Pavle Gaži: Hrvatski vrh istragu u Ini doživio kao napad iz Beograda pa je istraga obustavljena

>> Pogledajte dokumentarac Lex Perković – Tajna udbaškog ubojstva

Komentara 10

MA
Malenkost
15:07 29.10.2015.

Njemacka je znala za ubojstva udbe!! i trpjela ih je. U vladi Helmuta Schmidta zaduzen za BND (Bundesnachrichtendienst=Savezna obavjestajna sluzba) bio je Ministar Gerhard Baum. Zaprepascujuce je saznati da su njemacki politicari trpjeli takva zlodjela na svom teritoriju. Gerhad Baum i sam je priznao da su cak u Beogradu kontaktirali s Udbom- ali da se je smatralo da se ne trebaju ugrozavati odnosi s tadasnjom YU, koja im je zbog njene tadasnje politicke uloge bila od znacaja/interesa za zapad. Ovi scenariji pokazuju koliko vrijedi jedan ljudski zivot za politicare svih politickih sistema- naime nista. Stoga Imam samo jedno misljenje o njima=Smr.. . HR Politika- bez obzira na njihovu politicku orijentaciju stite dakle ubojice koji se slobodno secu i ubiru penzije od svih nas. Sramota

BA
barbaizamerike
15:38 29.10.2015.

neka njemci ispitaju I glazbenika Mirka kraljevica koji je u njemackoj I prijatelj je sa bivsim sef on udbe lasicem.neka kaze zasto je poslan u njemacku

BA
barbaizamerike
15:39 29.10.2015.

neka njemci ispitaju I glazbenika Mirka kraljevica koji je u njemackoj I prijatelj je sa bivsim sef on udbe lasicem.neka kaze zasto je poslan u njemacku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije