Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit u Istanbulu

Merkel: Nema ukidanja viza Turcima

Angela Merkel i Reçep Tayyip Erdoğan na jučerašnjem sastanku bili su poput ovnova suprotstavljenih na brvnu – nitko nije želio popustiti ni za dlaku
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.05.2016.
u 18:49

Ne ukinu li se vize, Erdoğan prijeti kolapsom akcijskog plana i novim rasplamsavanjem migrantske krize

U petom posjetu Turskoj u proteklih osam mjeseci, njemačka kancelarka Angela Merkel danas je u Istanbulu, nakon razgovora s turskim predsjednikom Reçepom Tayyipom Erdoğanom, izjavila da EU neće već do kraja lipnja ukinuti vize turskim državljanima.

Erdoğan je na sastanku ponovio svoje odlučno ne promjeni turskih antiterorističkih zakona, što Bruxelles i Berlin postavljaju kao jedan od uvjeta koje Turska treba zadovoljiti želi li bezvizni režim s EU. Stoga je Merkel zaključila da je već sad jasno da vize neće biti ukinute u očekivanom roku.

Bez Kurda nema mira

Merkel je također kritizirala Tursku rekavši da je duboko zabrinuta zbog izglasavanja kontroverznog zakona u turskom parlamentu koji bi mogao dovesti do masovnih optužnica protiv oporbenih i kurdskih političara.

– U Turskoj trebamo imati nezavisno sudstvo, nezavisne medije, snažan parlament – rekla je Merkel, citirana prema izvještajima njemačkih medija koji prate njezin posjet Turskoj. U razgovoru s Erdoğanom također je naglasila da je za stabilnost Turske ključno da kurdska manjina aktivno sudjeluje u politici i društvu.

Merkel se susrela s Erdoğanom na marginama prvog Svjetskog humanitarnog summita koji je u Istanbulu okupio visoke predstavnike iz više od 175 zemalja. Merkel je u Istanbul došla i zbog summita, ali i zbog spašavanja akcijskog plana Turske i EU. Taj akcijski plan zaustavio je, barem privremeno, velik priljev migranata u Europu, no neki dijelovi plana još nisu ispunjeni. EU se obvezao za svakog sirijskog izbjeglicu vraćenog iz Grčke u Tursku, preseliti u države EU po jednog sirijskog izbjeglicu po sustavu kvota, no od ožujka do danas preseljeno ih je samo 177.

A Erdoğan i njegovi suradnici govore o brojci od čak pola milijuna Sirijaca za koje bi željeli da budu preseljeni u države EU koje su ih voljne primiti po europskom sustavu kvota. Kancelarka Merkel izložena je kritikama u Njemačkoj zbog percepcije da previše popušta Turcima te da Njemačku i Europsku uniju olako prepušta ucjenama autokratskog vladara Erdoğana.

Kancelarka iziritirana

No, u intervjuu za nedjeljni Frankfurter Allgemeine Zeitung prvi je put otkrila da je iritiraju dežurni kritičari plana koji je zaustavio masovni priljev migranata.

– Iritira me to što se ponekad čini kao da ljudi jedva čekaju da plan doživi neuspjeh – rekla je Merkel.

Turski predsjednik očekuje da EU do kraja lipnja ukine vize za Turke koji putuju u EU, što je uvjet koji je EU obećao ispuniti ako Turci ispune sve uvjete za ukidanje schengenskih viza, no Erdoğan te uvjete ne ispunjava, a ipak očekuje bezvizni režim. U suprotnom, prijeti kolapsom akcijskog plana i novim rasplamsavanjem migrantske krize.     

Komentara 5

DA
danebi
12:37 24.05.2016.

Dajte mu jos par milijardi, i to svakih par mjeseci, pa da vas i dalje *ebe u mozak kako mu bas padne na pamet. A vi jos pametniji to i dopustate. Zbogom pameti!

OK
okus
10:40 24.05.2016.

Da Hrvatska ce odmah naseljavati...

OK
okus
10:41 24.05.2016.

Za svoju sirotinju nema pomoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije