Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Juratović:

Čim nešto zezne, Merkel zove socijaldemokrate da to poprave

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
27.11.2017.
u 07:00

Angela Merkel pokazala je da nema viziju o budućnosti Njemačke i EU, ali i da nije dobra politička pregovaračica

Socijaldemokrate (SPD) Angela Merkel zove samo kad nešto zezne da popravimo stvari.

Tako, sažeto, glasi stav zastupnika SPD-a u Bundestagu, Josipa Juratovića, koji komentira političku situaciju u Njemačkoj.

Novi izbori

Propali su pregovori o jednoj koaliciji, onoj popularno nazvanoj Jamajka (demokršćani, zeleni i liberali), pa je sada pozornost usmjerena na SPD i obnavljanje velike koalicije s CDU-om kancelarke Merkel, koja je ponovno apelirala na SPD da prihvati razgovore. S druge strane, predsjednik Frank-Walter Steinmeier zakazuje konzultacije s Merkel i šefom SPD-a Martinom Schulzom. Lomi li on Schulza, kao i dio članstva SPD-a, da prihvati veliku koaliciju?

– Odmah poslije neuspjelih pretpregovora o Jamajka-koaliciji donesena je jednoglasna odluka predsjedništva SPD-a da ne želi veliku koaliciju i da se ne plaši novih izbora. Tako da Schulz nije ne pod pritiskom, već poštuje odluku predsjedništva – smatra Juratović. 
U slučaju da se formira manjinska vlada, o kojoj Merkel ipak ne govori, bi li ju SPD bio spreman projektno podržavati?

– Mi smo uvijek spremni prihvatiti odgovornost, ali ne tako da kad drugi razbiju porculan, onda se od SPD-a traži da pokupi komadiće. SPD je svjestan društvene odgovornosti i naći će rješenje da Njemačka i dalje bude jak i stabilan partner EU, pa tako i u slučaju manjinske vlade – govori Juratović. Sad je najvažnije ne brzati, dodaje. Do odluke o bilo kakvoj koaliciji treba doći polako, a kako je i sam Schulz rekao, konzultirat će tijela i članove stranke. Dio članstva SPD-a traži nove izbore i kao opciju vide koaliciju sa Zelenima i ljevičarima, strankom Die Linke.

Angela Merkel
1/18

– SPD se ne boji novih izbora i bitno da je ta nova koalicija prije svega stabilna i čvrsta pri donošenju odluka koje su dogovorene u koalicijskom sporazumu. Na žalost, to bi značilo da bi se morali osloniti na Linke koji su nesiguran koalicijski partner. Što ne znači da je ta solucija potpuno isključena – kaže Juratović.

Figa u džepu

Kritizira kancelarku Merkel. Pokazala je da nema viziju budućnosti Njemačke i EU, ali i da nije dobra pregovaračica.

– Umjesto da prvo s čelnicima stranka dogovori jasnu agendu po pitanju budućnosti Njemačke i EU, Merkel je počela s pretpregovorima za koalicijski sporazum. Bili su uključeni iz svih stranaka gotovo svi članovi parlamenta, a javnosti su prezentirane teme oko izbjeglica i zatvaranja termoelektrana, što nisu vitalni nacionalni interesi – smatra. Svi su ušli u pregovore s figom u džepu – sestrinska stranka CDU-a A. Merkel, CSU, rješavala je personalna i kadrovska pitanja uoči izbora u Bavarskoj. Liberali, koji su se već opekli u koaliciji s Merkel, od početka nisu imali volje ući u tu koaliciju, dok su zeleni glumili širinu i patriotizam. Od samog se početka znalo da od te koalicije neće biti ništa – smatra Juratović.

Komentara 25

IJ
IJaSamAntinfašist
07:47 27.11.2017.

Majku ti poljubim, koliko ego ima ovaj njemački partizan!?

PR
prajdali100
08:10 27.11.2017.

Baba ce u koaliciju i s crnim vragom samo da ostane u fotelji.P.S. i ovog Juratovica pun kufer.

DR
Drekavac
07:06 27.11.2017.

a vi juratovicu koga bi vi zvali nadu dimic ili anku marusic koku ili rozu luksemburg takvih boljswvika je puno i u hrvatskoj.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije