Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatska će nakon konzultacija artikulirati svoj stav o Poljskoj'

Europska komisija u srijedu je predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske
21. prosinca 2017. u 20:24 18 komentara 583 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska će nakon konzultacija formulirati svoj stav o Poljskoj kojoj je Europska komisija zaprijetila aktiviranjem članka 7 koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa, rekao je danas premijer Andrej Plenković, dodajući da se ni druge članice EU-a još nisu u tome jasno odredile.

Andrej Plenković i Miro Cerar NAŠE AMBICIJE Plenković otkrio tri glavne vanjskopolitičke točke za iduću godinu

Europska komisija u srijedu je predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa.

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu za koje Bruxelles tvrdi da predstavljaju prijetnju demokraciji.  

Andrej Plenković
1 / 14
Zagreb: Članovi dolaze na sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

"Hrvatska će nakon konzultacija artikulirati svoj stav ali zasad ga ni drugi u EU-u pretjerano snažno ne ističu", rekao je premijer Plenković novinarima nakon zaključne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a za 2017.

Naglasio je da pritom treba biti vrlo pažljiv jer se tako nešto u Europskoj uniji još nije dogodilo.

"Ta tema u ovom trenutku još nije došla na dnevni red Vijeća. Ona traži vrlo obazriv stav svih članica", naglasio je Plenković.

"Prije svega ćemo vidjeti kakav će efekt imati ova poruka koju je kolegij Europske komisije jučer poslao. Mi želimo da se u dijalogu EK-a i Poljske pronađe rješenje i da Poljska i u smislu vladavine prava i poštivanja svih bitnih kriterija.. bude na razini drugih članica EU-a", istaknuo je hrvatski šef vlade.

Komisija je u srijedu rekla da je spremna povući svoj prijedlog ako Poljska ukloni razloge za zabrinutost u roku od tri mjeseca, ali prve naznake ne govore tome u prilog jer je poljski predsjednik Andrzej Duda odmah u srijedu potpisao dva zakona koji su sporni Europskoj komisiji.

Poljska je u protekle dvije godine donijela 13 zakonodavnih akata koji, po Komisiji, sustavno omogućavaju izvršnoj vlasti da se politički miješaju u sastav, nadležnost, upravljanje i funkcionirnje  sudske vlasti.

Postupak predviđen člankom 7 najradikalniji je potez koji se može povući protiv neke zemlje za kršenje europskih pravila.

Taj članak u konačnici može dovesti do oduzimanja prava glasa, iako je to prilično nevjerojatno s obzirom da je u jednom dijelu postupka potrebna suglasnost svih zemalja članica, osim one koja je u pitanju. U ovom slučaju Mađarska se već oglasila da će biti protiv.

Pogledajte i video zanimljivog susreta Junckera i Plenkovića:

Zagreb: Članovi dolaze na sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Gordan Jandroković: 'HDZ više nema dugova, u potpunosti je financijski konsolidiran' Andrzej Duda Pravosudne reforme Poljski predsjednik optužio Bruxelles: 'Lažu' Premijer Mađarske Viktor Orban 'Krši suverenitet' Mađarska će uložiti veto na odluku EU-a protiv Poljske
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • nogogaz:

    Zbog nepoštivanja međunarodnog prava mi smo sljedeći....tribamo stat uz poljake. Njemci, skandinavija....ipak nisu katoliki već protestantske države.

  • NV:

    Nije još dobio upute.

  • Briselski_Anemija_Blentović:

    Idem po upute u Brisel, odmah se vraćam