Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Andabak opet oslobođen optužbe za krijumčarenje kokaina

Za razliku od tužiteljstva sudskom vijeću teretnica kontejnera nije bila dovoljno jak dokaz da optužene proglasi krivima
07. studenoga 2012. u 16:06 3 komentara 1135 prikaza
ivan andabak
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Ivan Andabak, umirovljeni general vojske Federacije BiH, u srijedu je na Županijskom sudu u Rijeci, u ponovljenom postupku prema istoj optužnici, nepravomoćno oslobođen optužbi za krijumčarenje 660 kilograma kokaina vrijednog 330 milijuna kuna, zaplijenjena 1999. u riječkoj luci. Suoptuženom Britancu Paulu Farowu Dexteru, kojemu se sudilo u odsutnosti, također je izrečena oslobađajuća presuda, a troškovi postupka, kao i onog otprije pet godina u kojem su dvojica optuženih također bili oslobođeni, platit će se iz proračuna. Na izricanje presude Andabak nije došao premda je iz Osijeka krenuo put Rijeke – zaustavio se u Delnicama zbog kvara na automobilu. No, u kratkom nam je telefonskom razgovoru kazao da je ovakvu presudu očekivao s obzirom na svjedoke i njihove nevjerodostojne iskaze.

Obrazlažući presudu, sutkinja Jesenka Kovačić istaknula je da povezanost dvojice optuženih i njihov dogovor o organizaciji krijumčarenja kokaina u kontejneru s konzerviranom tunjevinom iz Ekvadora preko Antwerpena i Rijeke za Gambiju nije dokazana. Usto, naknadno od tužiteljstva dostavljena dokumentacija, brodski manifest i originalna teretnica kontejnera s drogom, a koji je u Gambiji dočekao Farow prilikom čega je bio uhićen, ne mogu se, kazala je, povezati s Andabakom. O postupku koji se protiv Britanca vodio u Gambiji sudu u 13 godina nije dostavljena dokumentacija, a ako je procesuiran, ne može mu se ponovno suditi. 

Za razliku od tužiteljstva, koje je ključnim dokazom smatralo upravo teretnicu, vijeće tu dokumentaciju nije cijenilo toliko vjerodostojnom da na temelju nje može optuženike proglasiti krivima. Jednako je tako nevjerodostojnim ocijenilo i iskaze svjedoka koji su teretili Andabaka, a tvrtka jednog od njih, koji je nestao iz Hrvatske istoga trenutka kada je kontejner s drogom otkriven, bila je naručitelj kontejnera. Tužiteljstvo je najavilo žalbu.

>>Andabak: Nikada u životu nisam imao posla s drogom

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude