Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Покойся с миром

Anatolij Dobrinjin (1919.-2010.): Čovjek koji je spriječio atomski rat

Anatolij Dobrinjin
AFP
09.04.2010.
u 13:20

Dugogodišnji veleposlanik SSSR-a u Washingtonu bio je jedan od najistaknutijih diplomata tijekom Hladnog rata i svojom vještinom pregovaranja razriješio krizu kubanskih projektila.

U Moskvi je u 90. godini umro Anatolij Fjodorovič Dobrinjin, sovjetski diplomat koji je od 1962. do 1986. bio veleposlanik u Washingtonu, od "kubanske krize" do reykjavičkih pregovora o smanjenju naoružanja, i koji je imao ključnu ulogu u smanjivanju napetosti između velikih sila.

Zbog izvrsnog znanja engleskog taj avioinženjer poslan je u diplomatsku školu, a u Washington je prvi put stigao kao niži diplomat 1952., nakon čega je bio na položajima u Latinskoj Americi. Na veleposlanički položaj u SAD-u imenovan je kao relativno mlad diplomat, sa 43 godine, i to se pokazalo ključnim za izbjegavanje nuklearne katastrofe.

Dobrinjin se sprijateljio s Robertom F. Kennedyjem, ministrom pravosuđa i mlađim bratom američkog predsjednika, i kad je u listopadu 1962. izbila kriza zbog razmještaja sovjetskih nuklearnih projektila na Kubi, Dobrinjin je u svom odnosu s Robertom imao "stražnja vrata" kroz koja je mimo službene razine pregovaranja mogao doći do njegova brata Johna, i uputiti prijedloge pomoću kojih je na kraju postignut sporazum i izbjegnut nuklearni sukob koji bi svijet zavio u crno (Sovjeti su uklonili projektile u zamjenu za uklanjanje američkih projektila iz Turske, što nije službeno dogovoreno, ali je prešutno ispoštovano).

Dobrinjin je na svom položaju u Washingtonu predstavljao petoricu sovjetskih vođa (Hruščov, Brežnjev, Andropov, Černjenko, Gorbačov) kod šest američkih predsjednika (Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan) i sudjelovao na konferenciji 1989. na Malti koja je označila kraj Hladnog rata. Memoare "U povjerenju: Moskovski veleposlanik kod šest hladnoratovskih predsjednika" objavio je 1995., a u mirovini je bio počasni profesor Ruske diplomatske akademije, obučavajući novu generaciju diplomata.

Povodom njegove smrti predsjednik Medvedev uputio je njegovoj obitelji izjavu sućuti u kojoj ga je nazvao "legendom ruske diplomacije". Kad je otišao u mirovinu, tadašnji američki veleposlanik u Moskvi Malcolm Toon nazvao ga je "najsposobnijim diplomatom 20. stoljeća".

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:49 09.04.2010.

Hvala Bogu na Dobrinjina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije