Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ STRUČNJAKA

ANALIZA Koji je cilj Milanovićevih poruka: Može li prozivkama uistinu mijenjati društvo?

Cetinje: Predsjednici Milo Đukanović i Zoran Milanović obratili se medijima nakon zajedničkog sastanka
Foto: SAVO PRELEVIC/PIXSELL
1/3
08.10.2020.
u 06:32

Predsjednik možda zaista želi određene promjene, shvaćajući oduvijek da su mu ustavne ovlasti vrlo male, ali legitimitet izravno izabranog političara velik, smatra Ankica Mamić

Ko Maksim po diviziji. Tko god o njemu kaže nešto što mu se ne svidi, predsjednik Zoran Milanović uzvraća, i to u pomno složenim Facebook objavama. Dva je “metka” jučer uputio Nevenu Barkoviću, jedan u podužoj čitabi, a drugi kroz staru tviterašku objavu novinara i urednika Indexa o Kolindi Grabar-Kitarović. Ovaj mu je i odgovorio, ali u detalje o tome tko je “ateistički agitator” i “fino momče” te tko je budan 15 minuta dnevno i je li korištenje pisane riječi nasilje, nećemo.

Pozabavit ćemo se jednom drugom činjenicom, ovog puta ne ulazeći u način predsjednikove komunikacije i koliko je ona primjerena njegovoj funkciji. Nećemo ulaziti ni u to što Milanović svaki dan očigledno ima dovoljno vremena za posvetiti ih obračunima na društvenim mrežama, kao ni baviti se činjenicom da je to počeo raditi nakon što se otkrilo da je bio u “klubu” Dragana Kovačevića. Konkretne posljedice predsjednikovih istupa ono su što nas zanima.

Reakcije? Nema

– Kritizirala sam rad i rezultate Kolinde Grabar-Kitarović, ako su izjave bile neprimjerene, ja ću se za njih ispričati. Ispričat ću joj se jer nisam očekivala da će njezin nasljednik napraviti već sada nešto puno gore – rekla je Dalija Orešković na N1 televiziji, nakon što je, također na društvenim mrežama, objavila i poduži elaborat o tome kako će se ispričati i “prostitutkama, ali kriminalcima nikad”.

Aktualizirao je Milanović opet jučer bivšu predsjednicu tvitom već spomenutog Nevena Barkovića, u kojem je on podijelio fotografiju Kolinde Grabar-Kitarović s njenim psom uz potpis “Prva kuja Hrvatske. Na fotografiji je i neki pas”. Sam Barković rekao je jučer da mu je to bilo neukusno te je zbog objave vrlo brzo završio na sudu, gdje je i osuđen. Često je svojedobno tad aktualna predsjednica bila predmet sličnih “šala”, a jučer smo probali potražiti i reakcije na njih. Ne narodske, već one kakve su stigle od udruga kad je predsjednik Milanović saborske zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak nazvao “samodopadnim narikačama”.

VEČERNJI TV: Grbin o Milanoviću: Očito je odlučio biti predsjednik s karakterom

Nismo ih našli. Želi li uopće da joj se Orešković ispriča i misli li da udruge ne reagiraju isključivo kad se napadaju žene s desnog političkog spektra, što je bila teza jednog od komentatora na Milanovićevu Facebooku, pitali smo jučer i bivšu predsjednicu.

– Ma znate što, ja sam puno, gotovo i sve o tome rekla kad mi je trajao mandat. A kad je završio, rekla sam i da se neću miješati u unutarnju politiku, kod toga ću i ostati – kazala nam je Kolinda Grabar-Kitarović.

A mogu li osobne prozivke, u ovom slučaju predsjednikove, dovesti do toga da prozvani pojedinci isprave svoje ponašanje, pitali smo komunikacijskog konzultanta Matu Mijića.

- Naravno, a budući da se radi o javnim osobama, to bi značilo da jedna od posljedica doista može biti i podizanje razine komuniciranja u političkom prostoru. Ali vrlo je upitno može li biti ostvaren dugoročni učinak kad sam predsjednik Milanović u svojim prozivkama ne pazi na razinu komunikacije i dignitet funkcije koju obnaša. On ne vodi primjerom i tu njegovo vodstvo gubi na težini. Radi se o inteligentnom čovjeku koji jako dobro zna što radi i sigurno je svjestan toga da su za hrvatsko društvo važniji obračun s nepotizmom i korupcijom te konačno razmontiranje struktura koje vedre i oblače državom iz kojekakvih neformalnih i tajnih klubova i pritom su zaštićene poput mrkih medvjeda. Ako doista želi mijenjati ovo društvo, neka inzistira na rasvjetljavanju afere Janaf i svih okolnosti oko Kovačevićeva kluba – kaže Mate Mijić.

Da pomaka u društvu ipak ima, smatra politička analitičarka Ankica Mamić.

Ima još vremena

– Sama činjenica da je Dalija Orešković rekla da će se ispričati bivšoj predsjednici jest pomak, iako u maloj sferi. Ona je progovorila kad su oštrice usmjerene prema njoj, ali uvijek je to tako u slučajevima u kojima se ide ad hominem – kazala je A. Mamić dodajući da predsjednik možda zaista želi određene promjene, shvaćajući oduvijek da su mu ustavne ovlasti vrlo male, ali legitimitet izravno izabranog političara velik. Tek je na početku mandata, ističe politička analitičarka. – Ima još vremena ukazivati na bitne pojave u društvu, ali mora paziti na kulturu dijaloga – kaže A. Mamić.

Komentara 42

DU
Deleted user
06:39 08.10.2020.

moze i mora...drustvo mora znati istinu o npr.mesicevom svjedocenju hrvatskim generalima na strani optuzbe u hagu .itd

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
07:48 08.10.2020.

Dakle sada kad je Zoki prvi puta malo ipalio i po levičarima odjednom se njegove rijeci preispituju?

ME
medvedgrad
06:50 08.10.2020.

Istinom mozemo stvoriti bolju buducnost. I zato ova dekontaminacija drustva bazirana na istini je jako doba i šteta sto nije ranije započeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije