Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poginuo 1974.

Analiza DNK potvrdila: Pronađeno tijelo Viktora Tabakovića

Alpinisti, Viktor Tabaković, Kavkaz (1)
Foto:
1/7
23.08.2012.
u 14:21

U Gruziji su na stijeni Ušba 24. srpnja 1974. u lavini poginula čak četiri hrvatska alpinista. Nakon nesreće pronađena su tijela samo njih dvojice

Posmrtni ostaci Viktora Tabakovića, alpinista koji je poginuo prije 38 godina u najvećoj hrvatskoj alpinističkoj nesreći na Kavkazu u Gruziji, pronađeni su. Službeno je to potvrdio dr. Šimun Anđelinović, ravnatelj Zavoda za patologiju splitskog KBC-a, koji je proveo analizu DNK materijala pronađenog ove godine tijekom spasilačke ekspedicije.

Tako je uz  Antu Bedalova i Ursu Vrdoljaka, čiji su posmrtni ostaci pronađeni neposredno nakon nesreće na ledenjaku kada su poginula četiri naša alpinista, pronađeno tijelo još jednoga, dok se ostaci Nenada Čulića još uvijek traže. Stradali su pri usponu smjerom Križ Ušbe u stijeni Ušba.

Tijela Bedalova i Vrdoljaka pronašli su kako vise na stijeni na istom užetu, dok su tijela Tabakovića i Čulića ostala zatrpana u lavini. Smatra se da je do odrona kamenja došlo tijekom noći i da nisu svi stradali istodobno ni na istom mjestu. Tabakovića su također pronašli s opremom, u šatoru. Imao je sat, visinomjer, značku s brojem te se odmah pri pronalasku tijela posumnjalo da je to on. No, tek nakon analize DNK može se proglasiti umrlim.

– Dobili smo na analizu uzorke još dva tijela, međutim sa sigurnošću možemo utvrditi da nije riječ o Nenadu Čuliću. Izolirali smo DNK i usporedili s uzorcima koje smo dobili od rodbine. Iako ga nismo pronašli, profil koji smo dobili bit će dostupan svim alpinističkim savezima svijeta koji sumnjaju da bi to mogli biti ostaci nekog njihova člana – istaknuo je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a. Naglasio je da će i dalje ustrajati na traženju tijela Nenada Čulića kako bi i njegova obitelj mogla zatvoriti to tužno poglavlje. 

Komentara 1

Avatar sultan46
sultan46
19:23 24.08.2012.

Umjesto da su uzivali sa obitelji oni ide pa nekim stijenama i u opasnost koja nema bas nikakvoga smisla,,i za glupost ostvaiti zivot i sada ih kao puzle skupljaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije