Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički analitičari složni u ocjeni:

Analitičari: Mesić nije trebao pri kraju mandata tražiti Lucićevu smjenu

Lucić
Antonio Bronić/Pixsell
27.12.2009.
u 23:00

Takva inicijativa nije u skladu s tzv. boljim običajima, smatra Puhovski, a Gjenero spornim smatra smjenu načelnika stožera u drugoj godini mandata.

Predsjednik Stjepan Mesić, načelno, nije prekršio zakon ni svoje ovlasti kad je predložio smjenu načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića, ali njegov čin ne odgovara tzv. boljim običajima.

Sporan drugi mandat

Tim je riječima predsjednikov prijedlog komentirao politički analitičar Žarko Puhovski.

– Predsjedniku nije trebalo ni to što je generala Lucića imenovao u drugi mandat, a sada mu nije trebalo ni traženje njegove smjene jer je, valjda, shvatio da ima boljega kandidata – rekao nam je Puhovski.

Dodao je kako je premijerka Jadranka Kosor korektno reagirala jer nije odmah odbila Mesićev prijedlog, ali je dala na znanje kako ne odobrava takvu smjenu.

Predsjednik je, naime, nepuna dva mjeseca prije isteka svojeg mandata predložio premijerki smjenu Lucića kojeg je, unatoč mnogim kritikama prije dvije godine, imenovao na drugi petogodišnji mandat.

Uzalud su tada mediji pisali o tome kako Lucić nema vojnog obrazovanja, a pogotovu se isticalo to kako među članicama NATO-a iz zapadne Europe nije poznata praksa da jedan čovjek bude na čelu Oružanih snaga punih deset godina. Lucić je tada smatran “Mesićevim čovjekom”. No lani je general Lucić svjedočio pred saborskim povjerenstvom oko afere “kamioni“ i tada se već moglo zapaziti njegovo lagano primicanje HDZ-u.

On je, naime, ublažio svoju kritiku bivšeg ministra Berislava Rončevića te izjavio kako je neke izjave protiv Rončevića predsjedniku Mesiću izrekao u afektu. U obrambenim krugovima pretpostavlja se da je to učinio kako bi osigurao ostanak na dužnosti pošto Mesić više ne bude predsjednikom.

Nema razloga za smjenu

Da je Mesićeva inicijativa za Lucićevom smjenom “u 89. minuti utakmice” začudna smatra politolog Anđelko Milardović.

– Zašto baš pred kraj mandata? Sama je namjera u ovom trenutku sporna i problematična. Mogao je smjenu potaknuti prije ako je to smatrao potrebnim – kaže Milardović.

Davor Gjenero napominje kako se Mesić može svojim ovlastima koristiti do zadnjeg dana mandata i da u tome nema ništa sporno, ali smatra da je u navedenom slučaju došao u pitanje džentlmenski odnos među nosiocima dužnosti.

– Ne vidim razloga da se Lucića smijeni prije isteka mandata, osim ako se nije ogriješio o zakon ili ne zadovoljava u obnašanju te dužnosti – kaže Gjenero.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
12:02 28.12.2009.

bojim se da je Lucić \"svačiji vojnik\" i poželjan je svima koji su u moći. Ne dvojim da će tako biti i do koji dan, kada se ustoliči novi predsjednik. Ima on u rukama, a vjerojatno i drugdje svoje argumente koji su jako zanimljivi, ma koja \"opcija\" došla. Da bi se lakše ustoličio, moguće da će ga više cijeniti, kad mu ovaj divljak u odlasku dade otkaz Kako je sijao tako i žanje, a mislim da tu nije kraj svemu.

NE
neni
15:11 28.12.2009.

Mesić je cijelo vrijeme svog mandata radio isto., pa \"zašto nebi\" do kraja. Stalno je sa ekcesima /koji su sami sebi bili svrha/ izazivao pažnju javnosti. Ak\' nije nekaj mogel\' smislit onda je ispričao vic. A nitša naravno nije konkretno pozitivno napravio. Nakon Tuđmana, koji morat \'ćemo priznat nije volio piti kave sa građanima, Mesić je to popravioi i sve je ostalo na tom. A sada dolazi svjetlo- tama sa \"odlučnim \"Josipovićem ili puzanje po snijegu prije nego se ide delati s Bandićem.

GA
gala
08:40 28.12.2009.

ma mesić je pokušao u posljednjim danima svog mandata ubaciti nekog svoj čovjeka, špijuna i tako pokušati ostati važan faktor. na sreću nikad to nije bio, niti mu je sad uspjelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije