Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosjei CIA-e

Analitičar Mario Profaca: Veze SAD-a i Gotovine još su tajna

hrv-profaca-txt.jpg
import
08.01.2007.
u 21:22

Nezavisni hrvatski novinar Mario Profaca, vlasnik globalne web stranice koja prati, analizira i pruža usluge brojnim svjetskim tajnim službama i ljubiteljima špijunaže, "zakvačio" je i deklasificirani dosje o Tomislavu Merčepu. Taj dosje predstavlja nalaze triju glavnih američkih obavještajnih agencija, civilne CIA-e, vojne DIA-e i nacionalne i tajnovite NSA.

Skidanje tajnosti s deset stranica o Merčepu otkriva zanimljivost da je cijelo vrijeme rata postojao tzv. Task force, zajedništvo triju američkih agencija koje su pokrivale bivšu Jugoslaviju, kaže. Zanimljiva mu je tvrdnja špijuna da je (ratna) hrvatska vlada znala za zločine nad Srbima, no plašila se pokretati postupak protiv Merčepa zbog njegova političkog utjecaja. Profaca nalazi zanimljivost i u činjenici da su američke tajne službe već 1994. i 1995. signalizirale da postoje ti zločini, no skinule su tajnost tek 2004. godine.

Profaci je "zanimljivo" što su skinute tajne s tih dokumenata o Merčepu, no nisu s "pripadajućih" dokumenata o Miloševiću i, primjerice, Arkanu!?  Ovako ispada, bez konteksta, da su Hrvati u Vukovaru samo ubijali Srbe, a Srbi su samo tražili grobnice svojih, nema ni spomena da je tamo bio neki rat  kaže Profaca. Dokumente CIA pušta kontrolirano pa se valja zapitati zašto su krenuli s Merčepom, a ne spominju, primjerice, nikakve četnike.  Nema, međutim, još nikakvih dokumenata o Gotovini, vjerojatno stoga što njegovi odnosi s Amerikancima još ostaju tajnom  zaključuje Profaca.


Cilj su emigranti

Prema ključnim riječima, preko kojih je Profaca došao do dokumenata CIA-e (HOP, HNO, HRB, sve organizacije Hrvata emigranata), jasno je da je Merčep dio CIA-ina dosjea o emigrantima. Ubacite li riječi “Chetniks, Ravna Gora, Vukovar, Škabrnja”, ne otvara se zasad nijedan dokument s kojega je skinuta tajna, kaže. – To što je skinuta tajna, ne znači i da su ti dokumenti postali dostupni javnosti. Mora se znati točan broj dokumenta – kaže Profaca.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije