Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Ana Magaš: Na slobodu nakon četiri smanjenja kazne

magas.jpg
import
13.06.2008.
u 17:18

Kad se 27. lipnja za njom zatvore željezna vrata što visoko podignuti zid oko Kaznionice u Požegi dijele od vanjskog svijeta, Ana Magaš bit će, nakon tri godine, tri mjeseca i osam dana, slobodna.

Što je to u njezinu slučaju pomaknulo onaj jezičac na vagi pa ju je, iako je okrvavila ruke, i Božica pravde odlučila “uzeti” pod svoje? Je li to bila pravda koja joj je dala za pravo da ubije muža jer ju je, kako je sama govorila, zlostavljao? Ili je to bilo pravo koje je “poguralo” pravdu da iziđe na vidjelo i da joj prvotna kazna od devet i pol godina zatvora bude smanjivana čak četiri puta – što po odluci sudova, što po volji predsjednika države, što po procjeni sustava u kojem je izdržavala kaznu?

Teško je reći. Jer, otkako se u noći 19. ožujka 2005. godine u Zadru “dogodio” slučaj Magaš, kada je Ana kuhinjskim nožem ubila Lucijana, javnost, ali i sustav, podijeljeni su. I dok je jedni brane da u situaciji u kojoj se našla drugačije nije niti mogla postupiti, jer da jest, postala bi žrtvom, drugi je optužuju da je ruku na supruga podigla smišljeno i planski i da tu nikakva prekoračenja nužne obrane nije bilo.

Iz njezina lica istina se, barem na prvi pogled, ne da iščitati. Na čelu sićušne brinete u ranim tridesetima ne piše da je uopće kadra ubiti, pa makar i u samoobrani. Pa ipak, ubila je.

Taj dio svog života 27. lipnja Ana Magaš ostavit će, barem nakratko, iza sebe. Kad se za njom zatvore ona strašna željezna vrata, pretpostaviti je da će je u vanjskom svijetu dočekati neka od članica udruge B.a.B.e. koje su ju “uzele” pod svoje. Onaj kojemu bi se najviše razveselila, a to je njezin sin Lovro, u tom trenutku sigurno neće biti ni blizu Požege.

Njezin novi život započet će pokušajima da pronađe posao, kako bi Magaševima mogla otplatiti gotovo dvomilijunsku odštetu koju traže. Teža bitka bit će ona da ponovno dobije naklonost i ljubav sina, kad joj sudovi jednom dopuste da mu se uopće približi. Jednoga dana morat će mu objasniti zašto je ostao bez oca.

Možda dotad i njoj netko objasni zašto je pravo za nju propisalo da svoje dijete ne smije viđati, a kada je Vlastimir Kihalić ubio svoju ženu i njezine dvije prijateljice, dvoje njegove djece, koje je ostavio bez majke, redovito ga je posjećivalo u zatvoru. U njegovu slučaju stručnjaci su ocijenili da je za djecu tako najbolje. I nitko se zbog toga nije bunio. Ani Magaš to je pravo uskraćeno pa će opet morati čekati potez Božice pravde.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije