Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravnica, saborska zastupnica, bivša ministrica pravosuđa

Ana Lovrin

Ana Lovrin
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/5
01.12.2016.
u 00:00

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. U zadarsku gradsku upravu doveo ju je 1993. tadašnji gradonačelnik Duško Kučina. Nakon smjene Vesne Škare-Ožbolt, u veljači 2006. postaje ministricom pravosuđa.

Rođena je 2. prosinca 1953. u Zagrebu u obitelji sa sedmero braće i sestara. Djevojačko prezime joj je Šmalcelj. Otac joj je bio sveučilišni profesor a majka nastavnica. Dio djetinjstva provela je u Bosni jer joj je otac zbog izražavanja jasnih hrvatskih stajališta, kako je jednom kazala,  kažnjen te je morao otići raditi kao učitelj u nekim bosanskim mjestima. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Kao mlada pravnica ljeta je provodila na otoku Silbi gdje su joj roditelji imali vikendicu. Tamo je upoznala Miodraga Lovrina, tadašnjeg pomorca a kasnije carinika, za kojeg se udala i uzela njegovo prezime. Živjeli su u Zadru. Zaposlila se kao pravnica najprije u Tankerskoj plovidbi, potom u Zračnoj luci Zadar i na kraju u Bagatu.

U zadarsku gradsku upravu doveo ju je 1993. tadašnji gradonačelnik Duško Kučina s kojim je zajedno radila u pravnoj službi Tankerske plovidbe. Te godina upisala se u HDZ. Bila je tajnica grada Zadra, zamjenica gradonačelnika. U to vrijeme je obnašala dužnost potpredsjednice Gradskog odbora HDZ-a te predsjednice Županijske zajednice HDZ-a „Katarina Zrinski“.

Ana Lovrin
1/5

 

Kada je 2003. na izborima pobijedio HDZ, tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta otišao je za ministra u Vladi, a naslijedila ga je njegova dotadašnja zamjenica u dugogodišnja suradnica Ana Lovrin. U njenom mandatu je prilikom posjete britanskog veleposlanika Johna Ramsdena Zadru u vijećnici bila slika generala Ante Gotovine koji je tada bio u bijegu pred Haaškim sudom. Nakon njegova prosvjeda, Lovrin nije skinula sliku, nego je zatvorila vijećnicu pod izgovorom obnove te male dvorane zbog crvotočina u parketu.

Te godine preuzela je čelno mjesto u Gradskom odboru HDZ-a, a postala je i član Središnjeg odbora te stranke. Nakon smjene Vesne Škare-Ožbolt, u veljači 2006. postaje ministricom pravosuđa. Na toj dužnosti bila je do listopada 2008. kada je smijenjena. Na njeno mjesto došao je Ivan Šimonović. Lovrin se potom preselila u saborske klupe. Bila je zastupnica od 2003., u petom i šestom sazivu Sabora. I nakon izbora 2011. ušla je u Sabor kao zamjenica jednog zastupnika. Nakon njegova povratka u saborske klupe mandat joj je prestao 6. lipnja 2013. Tako je otišla iz Sabora nakon deset godina.

Sa suprugom ima četiri kćerke. Jedna od njih, Iva, je 2009. je odlukom Državnog sudbenog vijeća, unatoč negativnom mišljenju Sudačkog vijeća u Zadru, imenovalo za sutkinju suda u Zadru, što je izazvalo polemike u javnosti o tome je li bilo političkog utjecaja pri tome izboru.

U imovinskoj kartici koju je popunjavala kao saborska zastupnica bila je jedna od onih koji imaju najviše nekretnina. Dva manja stana u Zadru, kuću i zemljište na Silbi, dva čamca te kredit u švicarskim francima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije