Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koalicija

Amsterdamska čeka da Milanović zatraži potporu

Jozo Radoš i Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
19.06.2019.
u 15:51

HNS-ov Stjepan Čuraj ponavlja da će HNS donijeti odluku kada se prouče i rasprave programi i osobe koje će se kandidirati.

Konačna službena objava kandidature Zorana Milanovića za predsjednika države otvorila je pitanje koje su ga stranke spremne službeno podržati, kao i kolike su mu šanse da pobijedi aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović ako i ona uđe u utrku za drugi mandat. Većina stranaka tek treba na stranačkim tijelima raspravljati i donijeti odluku koga će podržati ako se netko njihov ne odluči kandidirati, no već sada je jasno da bi Milanović mogao očekivati potporu stranaka iz Amsterdamske koalicije koje su već razgovarale o njemu. Ključna poruka predstavnika te koalicije je da prije svega očekuju da im se Milanović svima obrati i zatraži njihovu potporu.

Demetlika: Lijevi prihvatljiviji

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš tako je u više navrata već ponovila kako može očekivati njezinu potporu, ali samo ako ne bude imao nikakve veze s “izdajicama i varalicama birača” HNS-om, dok IDS prije svega ima jedno pitanje za Milanovića, a to je znači li koalicija županijskih čelnika SDP-a i HDZ-a u Istri i nagovještaj velike nacionalne koalicije jer s time, jasni su, ne žele imati veze.

– U srazu Milanovića i aktualne predsjednice sigurno je da nam je kandidat ljevice prihvatljiviji. Kolindi Grabar-Kitarović zamjeramo što u proteklih pet godina kao predsjednica nije učinila puno od onoga što je obećala, a i kao kandidat desnice nije nam prihvatljiva – rekao je IDS-ov Tulio Demetlika.

Iako je iz HNS-a prvo išao poziv Milanoviću da se kandidira kao liberalni kandidat, kojeg bi oni bili u tom slučaju spremni podržati, činjenica da u utrku za Pantovčak Milanović ide ipak sa svojim SDP-om, mijenja stvari za tu stranku. HNS-ov Stjepan Čuraj ponavlja da će HNS donijeti odluku kada se prouče i rasprave programi i osobe koje će se kandidirati.

- Milanović ima svoj osebujan stil. Mislim da ćemo teško naći nekoga tko nam nije prihvatljiviji od trenutačne predsjednice, prije svega, zbog koketiranja s ekstremnom desnicom, ali pričekajmo da vidimo sve kandidate – objasnio je Čuraj.

Milanović ne može očekivati potporu HSLS-a, bio je jučer jasan predsjednik te stranke Darinko Kosor, objasnivši kako su oni ipak na državnoj razini koalicijski partner HDZ-a i ne bi bilo normalno da podržavaju kandidata druge stranke.

Kosor: Čekamo liberala

– HSLS neće podržati Zorana Milanovića za predsjednika i to je potpuno normalno i prirodno. HSLS nije ni HNS ni SDSS da smo u jednoj koaliciji, a podržavamo kandidata druge stranke koja je u ovom trenutku oporba. Mi smo korektni koalicijski partneri, a s druge strane pitanje je hoćemo li uopće podržati kandidata našeg koalicijskog partnera. Mi želimo i očekujemo da se pojavi pravi liberalni kandidat i, ako se takav pojavi, on će imati našu podršku – objasnio je Kosor dodavši kako stranačka tijela tek trebaju odlučiti i o tome bi li podržali Kolindu Grabar-Kitarović.

Dok u Mostu tek trebaju odlučiti hoće li imati svoga kandidata i koga bi bili spremni podržati ako ne budu sami izlazili na izbore, ipak se treba prisjetiti koliko su se u prošlosti trudili srušiti Milanovića, što jasno govori i o šansama da ga podrže.

Komentara 7

ST
Stjepan2103
16:41 19.06.2019.

zar Amsterdamska neće imati svog kandidata za predsjednika. ..razočaran sam...razmislite...zar nemate sposobnog čovjeka iz koalicije...

DU
Deleted user
16:04 19.06.2019.

Ako mu treba vaša potpora, onda tek sigurno gubi izbore citiram Jutarnj list ta štetočina.

PR
protin
16:45 19.06.2019.

A slike i prilike gunjanke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije