Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita od nasilja

Amsterdam će 'susjede iz pakla' preseliti u geta

amsterdam
Foto: C3744 Lars Halbauer/DPA/PIXSELL
1/3
06.12.2012.
u 14:00

Vlasti će one koji uporno maltretiraju svoje susjede na pola godine preseliti u izolirana naselja

Svake godine 13 tisuća stanovnika Amsterdama prijavi svoje susjede zato što se ne znaju ponašati i zato što im zagorčavaju život. Stoga je gradonačelnik toga grada Enerhard van der Laan već izdvojio novac za izgradnju naselja zatvorenog tipa u koje će vlasti smjestiti “susjede iz pakla” i druge prijestupnike koji maltretiraju mirne i uzorne građane. Gradonačelnik je također naglasio da se u ovakvim slučajevima odsele uglavnom oni koji su mirni i kulturni i poštuju zakone, a ostanu oni problematični, koji i dalje maltretiraju, a policija im zapravo ne može ništa jer nisu prešli granicu prema kaznenom djelu.

Žrtvama ovakve vrste nasilja uskoro će biti dostupan i “vrući telefon” na koji će u bilo koje doba dana i noći moći prijaviti nasilje vlastima i dobiti pomoć. Oni protiv kojih prijava bude podnesena bit će preseljeni u naselja na rok od šest mjeseci. Tijekom boravka u tim naseljima oni će morati proći psihološki i psihijatrijski tretman, morat će svakodnevno ići na konzultacije sa socijalnim radnikom i s policijom.

Naselja za ološ

Sve ovo neodoljivo podsjeća na prijedlog koji je prije nešto više od godinu dana predstavio Geert Wilders, lider nizozemske krajnje desnice. On je kazao kako bi za one koji neprekidno stvaraju nevolje drugima trebalo saizgraditi posebna naselja.

“Oni koje susjedi opetovano prijavljuju za maltretiranje i nasilno ponašanje trebalo bi silom preseliti u ‘naselja za ološ’. To smeće treba staviti na kup i izolirati od normalnih, mirnih ljudi”, kazao je Wilders.

No gradonačelnik Amsterdama tvrdi da to neće biti naselja za ološ, već svojevrsni centri za preodgoj kojima će cilj biti rehabilitirati nasilnike i pretvoriti ih u građane koji će naučiti biti mirni i nenasilni i koji više neće svojim susjedima razarati živce.

“Naš cilj nije nagraditi ljude koji drugima zagorčavaju život time što ćemo ih prisilno preseliti u peterosobnu kuću s vrtom. Kada bi to bilo tako, onda bi to bila nagrada. Životni uvjeti u tim naseljima bit će pristojni, ali ništa više od toga jer nasilnicima u njima ne bi trebalo biti lijepo i ugodno”, kazao je gradonačelnik.

Nasilnici u kontejnerima

Na nekoliko mjesta u Nizozemskoj već postoje ogledna naselja. U Amsterdamu je jedno takvo naselje napravljeno od deset kontejnera u koje gradske vlasti smještaju najupornije “susjede iz pakla” koji tu žive pod 24-satnim nadzorom socijalnih službi i policije.

No od 1. siječnja 2013. to više neće biti samo ogledni projekti, već će građani koji trpe ovu vrstu nasilja moći prijaviti nasilnike, koje će policija odmah nakon prijavi preseliti u nova naselja. Po četvrtima Amsterdama već su raspoređeni “inspektori za nasilnike” čija je uloga detektirati i popisati najveće probleme.

>> Srušio susjedu stablo jer mu je zaklanjalo pogled na more iz kade!

Ključne riječi

Komentara 12

CH
chemica
14:37 06.12.2012.

Jedan maltretira sve ostale. Ima li logičnijeg rješenja nego maknuti ga što dalje? No, ipak je to Nizozemska. Ovdje ti ne mogu pomoći ni policija, ni sud, ni centar za socijalnu skrb...Ljudska su prava mnogo osjetljiva stvar, bar po shvaćanju povampirenih balkančina koje pokušavaju svijetu dokazati kako su normalne, a to čine na sasvim pogrešan način. Jedan guzi sve ostale...Ne, to nije demokracija već KAOS.

RU
Rurik
17:20 06.12.2012.

Bože dragi... ovo je već fakat bolesno! Hoće li te logore, pardon, ta naselja ograditi žicom ili nekako solidnije?

AS
a_sutra
16:52 06.12.2012.

Napokon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije