Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločini

Amnesty International: Sirijska vojska sistematski ubija civile

smaknuća u Idlibu
Youtube (screenshoot)
14.06.2012.
u 09:27

Princip "napada" uvijek je isti: velik broj vojnika ulazi u naselje i idući od kuće do kuće ubija mlađe muškarce. Pale njihove domove, a nekolicinu koju uhite muče u pritvoru

Sirijska vojska ubija civile u organiziranim napadima na gradove i sela, a njihov način "borbe protiv terorizma" može se okarakterizirati jedino kao zločin protiv čovječnosti, tvrde iz Amnesty Internationala. Organizacija je u nedopuštenim posjetima sjeverozapadu Sirije tijekom travnja i svibnja razgovarajući s oko 200-tinjak ljudi prikupila dokaze za takve zločine na barem 20 lokacija. Upravo zbog organiziranih ubojstava traže od Vijeća sigurnosti UN-a da se Siriju prijavi Međunarodnom kaznenom sudu te da se nametne embargo na oružje, donosi Reuters.

U detaljnom izvješću Amnesty International donosi svjedočanstva stanovnika provincija Aleppo i Idlib, i to u velikom broju slučajeva svjedočanstva obitelji ubijenih ili osoba čije su domove uništili sirijski vojnici. Princip "napada" uvijek je isti. Velik broj vojnika uđe u mjesto i idući od kuće do kuće ubija mlađe muškarce i pale njihove domove, a nekolicinu koju uhite muče u pritvoru. – Vojska i paravojne snage većinu muškaraca, posebno one mlađe, smatra teroristima. Većina smaknutih zapravo nisu borci sirijske opozicije nego civili, a dio njih ubijen je samo zato što vojnici nisu mogli pronaći njihove rođake koje su zapravo tražili – tvrde stanovnici gradova i sela koje su sirijske snage opustošile.

Iz Amnesty Internationala naglašavaju kako je ovakav način "borbe protiv terorizma" dio sistematičnog napada na civile koji se kao dio vladine politike provodi na organiziran način zbog čega je zaista riječ o zločinima protiv čovječnosti.

Komentara 59

NI
nidjomidjo
09:45 14.06.2012.

pa jel dosta više ove jeftine propagande???

OB
-obrisani-
09:46 14.06.2012.

Sumnjam u te "dokaze" saslušanjima stanovnika.

DO
DoktorAmer
15:27 14.06.2012.

Ploto, Chaveza ce uspijesno likvidirati kubanska medicina. Da je dosao u Houston ili Boston, mozda bi imao sansu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije