Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISCI

Amnesty InternationaI traži od EU da zahtijeva Šeksov progon

\'25.11.2010. Markov trg, Zagreb -  Vladimir Seks, potpredsjednik sabora Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
01.02.2011.
u 19:30

Također će pritiskati da žrtve zločina počinjenih od 1991. do 1995. i njihove obitelji dobiju pristup odšteti, tvrdi Peter Clarke

Marek Marczynski, autor lanjskoga prosinca objavljenog izvještaja Amnesty Internationala o progonu ratnih zločina u Hrvatskoj nazvana "Iza zida šutnje", i Nicola Duckworth, AI-jev programski ravnatelj za Europu i Središnju Aziju, u utorak i srijedu borave u Bruxellesu.

Izvještaj, kako nam je najavio dužnosnik za glasila i komunikacije u AI-jevu bruxelleskome uredu Peter Clarke, namjeravaju predstaviti "kabinetu Štefana Fülea", europskoga povjerenika za proširenje, veleposlanicima država članica te "raznim europarlamentarcima". Cilj je "potaknuti dužnosnike EU da nastave inzistirati na tome da hrvatske vlasti progone sve ratne zločine počinjene tijekom rata od 1991. do 1995., uključujući one za koje su navodno odgovorni visoki dužnosnici".

– Također će pritiskati da žrtve tih zločina i njihove obitelji dobiju pristup odšteti – dodao je Clarke.

U Füleovu su nam kabinetu rekli da sastanak s AI-jevim predstavnicima nije predviđen, nego da će s njima razgovarati "stručnjaci u Općoj upravi Europske komisije za proširenje". Nakon objave izvještaja uhićen je Tomislav Merčep, protiv D. Domazeta Loše pokrenuti su "izvidi", dok protiv V. Šeksa, kojega AI sumnjiči za zapovjednu odgovornost za zločine u Osijeku, odnosno za grijeh propusta da se oni spriječe ili istraže, istražitelji izbjegavaju djelovati.

Ministarstvo pravosuđa tvrdi da on za njih nije mogao znati. Šeks je pak AI optužio da hoće usporiti ulazak Hrvatske u EU.

Komentara 50

JO
JosipJ
00:47 02.02.2011.

02.02.2011. u 00:21h  je napisao/la: Locirati- Transferirati- Procesuirati slazem se,to i spremam za sve te tzv branitelje,odnosno ratne zlocince

BR
BratCroat
04:31 02.02.2011.

Kajkafci bumo išli u EU kak južni teritorij Slovenije.

OB
-obrisani-
21:21 01.02.2011.

e da mu je sad dat da puše..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije