Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA BOMBE

Amerikanci prvi put službeno na obljetnici Hiroshime

golubovi
AFP
06.08.2010.
u 14:21

Na uobičajenoj komemoraciji žrtvama atomske bombe bačene na Hiroshimu 1945., među predstavnicima 47 nacija prvi put su se našli i izaslanici SAD-a, države koja je bacila bombu.

Nakon što je zrakoplov Enola Gay u 08.15 sati 6. kolovoza 1945. bacio atomsku bombu na Hiroshimu, u tom gradu je ili odmah ili sljedećih mjeseci od posljedica radijacije preminulo oko 140.000 ljudi.

Kao i na svakoj komemoraciji zadnjih 65 godina, točno u trenutku kad je bomba pala održana je minuta šutnje nakon čega su zazvonila zvona. U spomen na mrtve, od kojih su mnogi umrli od žeđi, prolivena je voda.

Gradonačelnik Hiroshime pozdravio je odluku Washingtona da pošalje svog veleposlanika na komemoraciju. Naime, to se smatra znakom da bi predsjednik Obama za posjeta Japanu mogao doći u Hiroshimu kao prvi američki predsjednik koji će to učiniti za svojeg mandata.

Veleposlanik SAD-a John Roos napomenuo je da je njegovo prisustvo još jedan znak odlučnosti Baracka Obame da ustraje u projektu globalnoga nuklearnog razoružanja:

– Za dobrobit budućih generacija, moramo nastaviti skupa raditi na tome da ostvarimo viziju svijeta bez nuklearnog oružja.

Za nuklearno razoružanje, "od Ground Zero do Global Zero", zalaže se i glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, također prvi put prisutan na komemoraciji, koji je okupljenima rekao:

– Život je kratak, ali sjećanje je dugo. Za mnoge od vas taj dan još traje, jasan kao bijela svjetlost koja je zažarila nebo, mračan kao crne kiše koje su uslijedile.

Komentara 8

Avatar Časna seka
Časna seka
07:57 07.08.2010.

Trebali su namamiti Hitlera luksuznom brijačnicom za njegov tip brčića, i onda samo tamo baciti bombu.

GO
golo
15:38 06.08.2010.

i sto ce ti demokratski i kulturni americnci reci \" oh we are sorry \" a kada je hrvatska bila pod srpskom okupacijom ti isti demokratski americanci koji svaki dan javno kazu da svaki narod ima pravo na slobodu kojaa je data od boga zabranili su uvoz oruzja u hrvatsku da se moze obraniti. da li trebam ovo opet ponoviti vama koji ne razumijete

GO
golo
16:16 06.08.2010.

ivoandric i svi ti koji su ubijeni u NDH bili su protiv hrvatske nezavisnosti, u drugim rjecima htjeli su veliku srpsku kraljevinu do trsta, pa se bre zajebase

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije