Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova studija

Amerikanci posjeduju čak 40 posto malokalibarskog oružja u svijetu

pištolji
Foto: Dubravko Gvozdanović
1/3
19.06.2018.
u 07:34

"Amerikanci svake godine kupuju oko 14 milijuna komada novog oružja", rekao je za medije autor studije Aaron Karp

Premda je udio Amerikanaca u svjetskom stanovništvu tek 4 posto, oni posjeduju 40 posto malokalibarskog oružja u svijetu, pokazuje studija objavljena u ponedjeljak.

Procjenjuje se da je na planetu u optjecaju više od milijardu komada takvog oružja, kojega 85 posto posjeduju civili, a ostatak vojnici i policajci, dodaje se u studiji koja je objavljena na rubu treće konferencije UN-ova Akcijskog programa o ilegalnoj trgovini lakim i malokalibarskim oružjem.

Od 857 milijuna komada oružja u posjedu civila, 393 milijuna su registrirana u Sjedinjenim Državama.

"Amerikanci svake godine kupuju oko 14 milijuna komada novog oružja", rekao je za medije autor studije Aaron Karp.

Sto Amerikanaca posjeduje u prosjeku 121 komad oružja, u Jemenu taj omjer pada na 53, u Kanadi na 35. U Japanu i Indoneziji na sto ljudi dolazi manje od jednog komada oružja.

Bashar al-Assad demonstrirao je svoju snagu i moć slikajući se u kokpitu ruskog borbenog zrakoplova Suhoi SU-35

pištolji
1/9
Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
17:52 19.06.2018.

"udio je Amerikanaca u svjetskom stanovništvu tek 4 posto, oni posjeduju 40 posto malokalibarskog oružja u svijetu".........pa kakve veze ima broj stanovnika sa brojem oruzja i kolicine koje posjeduju. to ovisi o zakonu a kod njih zakon dopusta da mozes kupovat oruzje do mile volje. evo ja prvi da mogu u hrvatskoj bi kupio 5 pistolja tri puske cetri automata a ne mogu. uvedite u hrvatsku isti zakon za kupovinu i posjedovanje oruzja ko u americi pa onda pisite o statistikama. ti u hrvatskoj moras imati lijecnicki pregled i psiho test za radit ko cistac ulica a kamo li za nosenje naj obicnije lovacke puske sa dva patrona. u americi te na psiho test niko ne moze natjerat bez sudskog naloga i pitanje je moze li i tada.

Avatar Ponikvarac
Ponikvarac
16:45 19.06.2018.

A što rade sa starim oružjem?

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
03:32 20.06.2018.

Nek imaju I nek to dobro cuvaju.Za par godina nece imati novca za gaca a kamoli za pistolj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije