Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuvaju misiju Apollo

Amerikanci novi nacionalni park žele na Mjesecu!

Mjesec
Filip Brala/PIXSELL
10.07.2013.
u 11:15

Predloženim Zakonom o naslijeđu Apollovog slijetanja na Mjesec žele postići da "kulturni značaj artefakata iz misije Apollo ostanu neoštećeni budućim slijetanjima".

Američke republikanske zastupnice Donna Edwards i Eddie Bernice Johnson žele da SAD otvore nacionalni park na površini Mjeseca, piše Daily News.

Predloženim Zakonom o naslijeđu Apollovog slijetanja na Mjesec žele postići da \"kulturni značaj artefakata iz misije Apollo ostanu neoštećeni budućim slijetanjima\". Par se nada da će osnivanjem nacionalnog parka na Mjesecu uspjeti sačuvati netaknutima tragove i predmete koje su na zemljinom prirodnom satelitu Amerikanci ostavili tijekom sedam misija između 1969. i 1972. godine.

Strahuju da bi te predmete oštetili strani astronauti i privatni posjetitelji koji bi u budućnosti mogli posjetiti Mjesec. No, stručnjaci tvrde da će se taj zakon dijelom \"poklapati\" i moguće kršiti\" odredbe međunarodnog sporazuma koji su SAD, Rusija i još 100 država potpisale 1967. godine. U tom sporazumu je stajalo da svi predmeti u svemiru ostaju u vlasništvu države koja ih je tamo ostavila, ali se i brani državama da polažu pravo na suverenitet na bilo koji dio površine Mjeseca.

>>Mjesec sinoć zasjao veći i svjetliji nego inače

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije