Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO BI POBIJEDIO
Povratak na članak

Amerikanci napravili simulaciju rata s Kinom oko Tajvana: 'U prva tri tjedna potopili bi dva američka nosača'

Zamišljeni sukob smješten je u 2026. godinu, a svaka je strana ograničena vojnim sposobnostima koje je pokazala u stvarnom životu

Komentari 62

Avatar kastanjer2
kastanjer2
18:01 10.08.2022.

Navlakuša za Kineze da krenu odmah ako misle vojno zauzeti Tajvan. Ovakvih simulacija ima koliko god hoćeš. I u skoro svim Kinezi pobjeđuju.

VL
DU
Deleted user
18:27 10.08.2022.

Ima jedna sitnica koju ovakve simulacije uopće ne uzimaju u obzir, a to je stav američke javnosti o (potencijalnom) gubitku dva nosača aviona što je minimalno 10000 američkih života. Do sada smo imali priliku vidjeti da se Amerika povukla iz sukova (Irak, Afganistan) kada se njeni gubici počnu približavati 5000 života vojnika. Jednom je jedan američki general rekao da američka javnost neće trpjeti više od 5000 poginulih po ratnom sukobu. Sudeći po dosadašnjem iskustvu, to je čak i manje. Obzirom da Kina do sada nije vodila niti jedan rat, ne znamo kako bi bila reakcija kineske javnosti na takve gubitke. Vidjeli smo da Putin s ljudskim gubicima nema problema kod svoje javnosti, ali u Americi bi se pojavila slična situacija kao u vijetnamskom ratu, čak i gora obzirom na današnje komunikacijske mogućnosti i praćenje sukoba uživo. Američki predsjednik (koji god to bio) si ne može priuštiti nezadovoljne birače. Zato SAD ne poduzimaju ništa protiv Sjeverne Koreje iako bi ju porazile u nekoliko tjedana, ali ako SK upotrijebi nuklearno oružje to je preveliki gubitak američkih života.

VL
AM
amajketi
19:20 10.08.2022.

Ako amerika napadne, zanima me kako ce Biden biti sposoban voditi suvisle govore o situaciji. Amerika u najvecem sukobu u 80 godina, a on ne zna slozit recenicu.

VL
DU
Deleted user
19:31 10.08.2022.

Hehe simulacija rata,kako se to stvarni rat moze simulirati, 🙄

VL
GE
geler203
17:46 10.08.2022.

Kada američki program na američkom kompjuteru sa američkim podacima izračuna ne baš povoljnu situaciju za amere znači da je stanje mnogo lošije.

VL
Avatar Trica
Trica
19:06 10.08.2022.

A što bi se desilo da se jedno 100-tinjak milijuna Kineza preda Amerima? Hipotetički 🤔🤔🤔

VL
HO
Homophob
17:56 10.08.2022.

Sve te igrice s modelima predvidanja na racunalima season baziraju na ranijim iskustvenim saznanjima a sta se zna o kineskim ratnim iskustvima? Nista! Jedina iskustva Kinezi (komunisti) imaju u carkama s Indijcima gdje su u ratovanju batinama i kamenjem podjednakoo losi a u avijaciji “nevidljive” kineske avione Indijci i Pakistanci detektiraju radarima na 200-tinjak km. U granicnim carkama protiv rusa izgubili nekoliko tisuca vojnika jedni i drugi a u kratkom pokusaju rata protiv Vjetnama Kinezi ostali bez gaca! Ameri u pomorskom ratovanju sve uvijek pobjedivali i nikada poslije 1944 izgubili niti jedan nosac tih davnih zastarjelih modela. Prije 7 godina Ameri za vjezbu potapali nosac iz kasnih 1950-tih i trebalo im tjedan dana, torpeda, projektila i bombi i na kraju morali poslati tim za demoliranje i gotovo dvije tone eksploziva rukom postavljenog na unutrasnjosti broda, otvaranjem ventila, i plamenikom rezanih pregradnih zidova. Ukratko danasnji nosaci su vrlo otporni. Kada bi bili tako lako za potopiti bi li Kinezi trosili novce i gradili dva nova nosaca samo da ih netko potopi iz sandoline?

VL
Avatar Cantor
Cantor
19:13 10.08.2022.

Američka vojska i saveznici imaju iskustvo u složenim vojnim operacijama. Niti Kinesko oružje niti operativne sposobnosti nisu isprobane u praksi. Ali poznavajući unutarnji način funkcioniranja komunističkih partijskih kvaliteta potrebnih za napredovanje teško da Kineska vojska ne bi operativno kolabirala nakon dva tjedna intenzivnih sukoba. Drugo je pitanje sukob niskog intenziteta gdje onda do izražaja dolazi upornost, tada je pitanje što bi se dalje događalo...

VL
Avatar Behemot
Behemot
19:56 10.08.2022.

Kinezi trebaju čekati, 10, 20, godina, kada budu iza sebe imali 20 godina snažne države. Do 2000. godine Japan je bio 2.5x snažniji od Kine, a sada je situacija suprotna, tako da treba pričekati i sličan rasplet sa Amerikom. Drugo, u Ukrajini smo vidjeli da Rusi nisu u stanju koordinirati više od 4 aviona u zraku dok NATO može dići 100 komada sinkronizirano. Za tako nešto je potrebno iskustvo u ratovanju koje Kinezi (sada) još nemaju.

VL
Avatar nekakav
nekakav
21:15 10.08.2022.

U ni jednoj simulaciji kinez ne gubi. Članak je krivo interpretirao zaključke, klasična greška google prevoditelja. Kina ima najveći raketni potencijal na svijetu, industrijski kapaciteti veći nego ostatak svijeta zajedno, plus da u ničemu ne ovise iz uvoza. Za početak, fa shvatite što i tko je kina. Napad na tajvan? S prvom raketom pada burza u new yorku, sve tehnološke firme propadaju, dolazi kaos koji bi 200 mil amerikanaca doveo do javne kuhinje. Za 2 tjedna tajvan bi ispucao sve što ima na kineske rakete i avione, a onda bi ostali doslovno goli. Amerikanac, ma što god i tko god sada govorio, ne bi se uključio u rat, jer bi mu kinezi skinuli sve satelite. Što bi onda iskoristili svi ostali američki neprijatelji, a njih je više nego podanika. Za 2 tjedna kinez disciplinira tajvan, a onda diktira trgovinu čipovima. Šah mat, a da se neće ni oznojiti.

VL
PO
posidonija
18:01 10.08.2022.

Ovo nije simulacija, nego američki mokri snovi. Amerikanci doista rade simulacije tzv. "ratne igre" i već dugi niz godina oni pokazuju odlučnu pobjedu Kine, a taj rezultat je sve dojmljiviji iz godine u godinu.

VL
Avatar KmicaSKvarta
KmicaSKvarta
19:06 10.08.2022.

Bezveze wargaming kad su SAD i Kina saveznici. Samo priče da se u javnosti stvori nepotreban nemir.

VL
HI
hiohio
18:23 10.08.2022.

Gluposti da bi se ameri igrali igrica sa Kinom , pa nije to ww2 roknuli bi par nuklearki i rat gotov.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.