Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Amerikanci EU: Dogovorite se s Grčkom, bankari moraju popustiti

Njemački gospodarstvenici podržavaju sankcije Rusiji, dugoročna pravna sigurnost važnija je od kratkoročne dobiti, kažu
29. svibnja 2015. u 08:15 12 komentara 1203 prikaza
G7
Foto: Reuters/PIXSELL

Njemačka je ove godine domaćin skupine šefova država ili vlada vodećih industrijskih država svijeta G7, koji će se održati 8. i 9. lipnja, a kao priprema u srijedu je počeo sastanak ministara financija i šefova banaka. Njemačka ih je ugostila u Dresdenu, gradu razorenom savezničkim bombama 1945., domaćini su goste pozdravili u crkvi koja je tada bila potpuno srušena. Amerikanci će, čini se, dati glavni ton sastanku ministara iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Japana, Kanade i SAD-a, koje imaju 46 posto svjetskog BDP-a i 35 posto svjetske trgovine. Naime, američka vlada želi uvjeriti Europu i bankare da sklope dogovor s Grčkom, pod motom reforme u zamjenu za pomoć.

Američki ministar financija Jack Lew izjavio je uoči skupa u Dresdenu kako se boji da bi se lošom procjenom moglo izazvati novu krizu koja bi se odrazila na cijeli svijet te da grčki vjerovnici moraju malo popustiti.

"Valja pokazati malo fleksibilnosti"

– Pred Europljanima, i političkim i ekonomskim institucijama, pred MMF-om je izazov, valja pokazati malo fleksibilnosti – rekao je Lew u Londonu. Grčka nije službeno tema sastanka G7, koji je do okupacije Krima uključivao i Rusiju i bio G8, nego su to rast svjetskog gospodarstva, porezi, terorizam, a kao i hrvatskom HDZ-u, u raspravi će ministrima pomoći znanstvenici-ekonomisti: nobelovac Robert Shiller, američki ekonomist Nouriel Roubini, poznat kao dr. Propast jer je najavio krizu koja je počela 2008.

Zajedno će tako političari, bankari i ekonomisti iz sedam velikih zemalja raspravljati o tome kako dalje nakon sedam godina krize. Njemački gospodarstvenici uoči sastanka dali su podršku sankcijama Rusiji sve dok Rusija ne ispuni osnovne zahtjeve. – Dugoročna pravna sigurnost važnija je od kratkoročne dobiti – rekao je Ulrich Grillo, predsjednik Njemačke industrijske komore (BDI), nakon sastanka najvećih gospodarskih i industrijskih udruženja iz sedam zemalja, piše Deutsche Welle. Očekivano, gospodarske udruge sedam velikih zemalja podržavaju trgovinski sporazum između EU i SAD-a jer će svi imati koristi od ukidanja 10 milijardi dolara teških carina.

>>Grčka platila MMF-u 750 milijuna eura, sada su upitne plaće i mirovine

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • djure1:

  e to je ta ekipa rotchildovih operativaca koji stvaraju umjetne krize da bi se domognu tudje imovine..neki to zove reforme neki privatizacija.neki kazu cak i pomoc ali to ima samo jedno ime...pljačka !!!

 • Avatar Floyd1
  Floyd1:

  Amerikanci EU: Dogovorite se s Grčkom, bankari moraju popustiti, inace Grcka prelazi na kinesko rusku stranu, a to se nesmije dogoditi.

 • Branko102:

  A naredbe iz USA su najbolji dokaz da sa EU upravlja USA preko korumpiranih birokrata u Briselu.Korupcija u FIFI je sitnica u odnosu na Junckera i ekipu.Likovi koji sjede u EK,nemaju veze sa narodima koje predstavljaju.