Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WASHINGTON Na konferenciji o budućnosti BiH analitičari istaknuli:

Amerika u strahu od ponovnog rata u BiH

17.01.2009.
u 23:00

Postoje strahovi kod nekih analitičara da bi se u BiH sa smanjenjem angažmana međunarodne zajednice, zaoštravanjem retorike, frustracijama oko EU-a i ekonomskom krizom, situacija mogla pogoršati i da bi takvu situaciju mogli iskoristiti nacionalisti na svim stranama kako bi provocirali neku vrstu sukoba.

Riječ rat je možda pretjerana, ali sigurno postoji mogućnost koškanja, pobuna, javnih nemira koje bi mogle iskoristiti neke nacionalističke snage u Bosni. Mislim da ovdje u Washingtonu postoji strah upravo od toga. Neki analitičari ovdje smatraju da je situacija u Bosni u tom smislu danas vjerojatno gora nego prije 10 godina.

Nemiri mogući
Međunarodna zajednica je pod svojim poklopcem držala NATO i međunarodnu uključenost, te Bosna nije u potpunosti prešla na stabilnu i integriranu državu koja se može približiti EU-u.

I uz trenutnu tešku ekonomsku situaciju, to bi moglo dovesti do nekih nemira, ocijenio je Janusz Bugajski, direktor projekta Novih europskih demokracija pri Centru za strateške i međunarodne studije i jedan od sudionika cjelodnevne konferencije o budućnosti BiH u Washingtonu za Glas Amerike.

Donald Hays, bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH, istaknuo je kako građani BiH moraju imati na umu da vrijeme ne stoji, a budućnost je u prvome redu u njihovim rukama, a tek nakon toga u rukama EU-a. James Lyon iz Vijeća za politiku demokratizacije, naveo je da u BiH postoje znaci upozorenja da bi neka vrsta sukoba mogla biti bliže nego što neki misle, prenosi Glas Amerike.

- U Bosni neće biti novog rata, iako bi moglo biti koškanja - ustvrdio je Hays.

Domaćini konferencije bili su Centar za strateške i međunarodne studije i Dayton Peace Accords projekt.

Korupcija raste
Trinaest godina nakon intenzivnih međunarodnih napora u Bosni, provođenje reformi se može nazvati neuspjehom, vlada na svim razinama je uveliko nefunkcionalna i vođena etničkim imperativima, i postoje različiti razlozi za zabrinutost za stabilnost Bosne, neki su od komentara koji su se mogli čuti na ovoj konferenciji.

Ono što trenutačno postoji u Bosni i Hercegovini ne udovoljava standardima Europske unije, a korupcija u zemlji i dalje raste. Međunarodna zajednica poriče ono što se događa, naglašeno je na konferenciji.
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije