Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HVALIO SRBIJU I PODRŽAO KOSOVO

Amerika pohvalila Vučića zbog odnosa s Hrvatskom

Serbia`s Prime Minister Aleksandar Vucic (R) and U.S. Vice President Joe Biden look on traditional handicraft during a sightseeing in Belgrade, Serbia, August 16, 2016. REUTERS/Djordje Kojadinovic
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.08.2016.
u 23:30

'Ako Srbija ekonomski i politički ide u dobrom smjeru, onda i cijeloj regiji ide dobro'

Američki potpredsjednik Joe Biden hvalio je srpskog premijera Aleksandra Vučića u Beogradu, zaplesao na pjesmu Zvonka Bogdana u beogradskoj boemskoj četvrti Skadarliji, a potom jučer u Prištini ponovio američku podršku neovisnosti Kosova i proslavio imenovanje jedne kosovske ulice po svom pokojnom sinu Beauu Bidenu koji je 2001. bio pravni savjetnik na Kosovu, a lani je preminuo od raka.

Bila je to oproštajna balkanska turneja američkog potpredsjednika koji je, kao američki senator, 1999. bio jedan od najgorljivijih zagovornika NATO-ova bombardiranja Srbije, a sada se oprašta od Balkana ne samo kao osvjedočeni prijatelj Kosova nego i prijatelj Srbije prepun pohvala na Vučićev račun.

– Predsjednik Barack Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima s Hrvatskom – rekao je Biden Vučiću spomenuvši kao pozitivan primjer deklaraciju koju je Vučić potpisao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

– Kad sam posjetio Beograd 2009., želio sam pokazati građanima Srbije trajnu privrženost SAD-a regiji i našu želju za snažnim odnosom između naših dviju zemalja. To isto je razlog zbog kojeg sam i danas ovdje, a jedina je razlika u tome što smo u međuvremenu postali prijatelji – rekao je Biden srpskom premijeru Vučiću.

Nakon što je Vučić rekao Bidenu da će Srbija preuzeti odgovornost za zločine počinjene u prošlosti, Biden je odgovorio da cijeni takvu izjavu i da se nada da će “i druge zemlje preuzeti jednaku odgovornost za prijestupe koje su one možda počinile”, a zatim se ispričao i nevinim žrtvama NATO-ova bombardiranja Srbije.

– Želim izraziti svoje žaljenje obiteljima onih koji su izgubili živote u ratovima devedesetih, uključujući i NATO-ovu kampanju – izjavio je američki potpredsjednik.

Biden je podsjetio da je u protekla tri desetljeća gledao na Hrvatsku i druge srpske susjede kao važan dio onoga što smatra da je potrebno da Europa bude cijela, slobodna i ujedinjena, ali i dodao da je Srbija kamen temeljac svega toga.

– Ako Srbija gospodarski i politički ide u dobrom smjeru, cijeloj regiji ide dobro – rekao je 
Biden. 

>> Miro Kovač oštro uzvratio Milanoviću, nije mu se svidjelo ono što je rekao šef SDP-a

Komentara 11

KO
kontraš
00:09 18.08.2016.

Šta bi ovo sad :)))))),nesto se sprema

DU
Deleted user
01:27 18.08.2016.

Boje se Ameri da se Srbi okrenu Rusima.

Avatar mason
mason
01:02 18.08.2016.

Nije on dzaba dosao u Srbiju. Opet ce se Srbija smanjiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije