Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FBI TO REKAO JOŠ 2021.

Američko Ministarstvo energetike: Pandemija Covida nastala curenjem iz laboratorija

FILE PHOTO: Fever clinic of the Central Hospital of Wuhan
Foto: TINGSHU WANG/REUTERS
1/2
26.02.2023.
u 17:46

Zaključak Ministarstva energetike rezultat je novih obavještajnih podataka i značajan je jer agencija ima značajnu znanstvenu stručnost i nadzire mrežu američkih nacionalnih laboratorija, od kojih neki provode napredna biološka istraživanja.

Vrlo je vjerojatno kako je pandemiju uzrokovalo curenje iz laboratorija, zaključak je istrage američkog ministarstva energetike ali koje je uz taj zaključak stavilo opasku 'nisko povjerenje' što bi značilo kako ni u ovom slučaju nema dovoljno elemenata kako bi se taj zaključak uzeo kao apsolutno vjerodostojan. Kako piše The Wall Street Journal, a prenosi i The New York Times, navodi kako se zaključak ministarstva energetike temelji na novim informacijama ali američke obavještajne agencije i dalje su podijeljene oko samog porijekla virusa. Ovdje je razlika što je ministarstvo promijenilo stajalište jer je ranije tvrdilo kako je neodređeno po pitanju načina na koji se virus pojavio. Ali taj zaključak, potvrdili su izvori newyorške novine, nije donesen s apsolutnim povjerenjem, sigurnost u takvu tvrdnju nije visoka. Niti jedna od agencija s kojom je ministarstvo podijelilo svoj osvježeni zaključak nije promijenilo zbog toga svoje stajalište.

Također, ministarstvo nije objavilo o kakvim se to novim podacima radi, ali se može biti siguran kako se ne radi o klasičnim obavještajnim kanalima već prije iz mreže laboratorija ministarstva energetike od kojih neki provode i biološka istraživanja. I ovdje se ističe kako bi točno utvrđivanje porijekla virusa znatno doprinijelo odgovoru na buduće slične krize no i kako će biti teško do toga doći obzirom na zatvorenost Kine za istraživanja po tom pitanju. Kako ispada po tvrdnji Jakea Sullivana, savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, sam je predsjednik Joe Biden zapovijedio uključivanje nacionalnih laboratorija u napor za otkrivanjem porijekla virusa tako da vlada iskoristi svaki alat koji ima na raspolaganju. Do sličnog je zaključka kao i ministarstvo energetike došao i FBI, s nešto većim, umjerenim povjerenjem, u scenarij kako je virus izašao slučajni iz laboratorija u Instituta za virologiju u Wuhanu. U tom se laboratoriju i proučavaju koronavirusi. Međutim, četiri druge obavještajne agencije zaključile su također s niskim stupnjem povjerenja kako se virus najprije pojavio u prirodi te je i prenesen na čovjeka prirodnim putem. I ta je različitost u razmišljanju i dalje ostala.

- Postoji različitost mišljenja u obavještajnoj zajednici. Neki u njoj donijeli su jedan, a drugi različit zaključak. A neki naprosto tvrde kako nemaju dovoljno informacija kako bi bili sigurni, kazao je Sullivan jučer za CNN dodajući kako nema definitivnog odgovora na to pitanje. I mi smo u Večernjem listu pisali kako su prilično zastupljena mišljenja i studije prema kojima je izvorište virusa velika tržnica u Wuhanu koja se nalazi nedaleko od Instituta. Jasno je kako porijeklo virusa ima prisutnost i u američkom političkom životu gdje dosta republikanaca vjeruje u laboratorijsko porijeklo virusa, demokrati u prirodno, a još se čeka nalaz kongresnog pododbora koji se intenzivno bavio upravo scenarijem laboratorijskog porijekla. - Gomilaju se dokazi cijelu godinu u prilog hipotezi curenja iz laboratorija. Drago mi je da su neke naše agencije počele slušati zdravi razum i mijenjati svoju procjenu, rekao je Mike Gallagher zastupnik republikanaca iz Wisconsina koji je član tog odbora ali i novoga posvećenog Kini, što nije zanemarivo.

Tako će već sutra on voditi prvo saslušanje o prijetnji kineske komunističke partije Sjedinjenim Državama a predviđeno je da se drže i saslušanja o biološkoj sigurnosti, odnosno kineskim pokušajima da utječu na Svjetsku zdravstvenu organizaciji. Za Gallaghera KP Kine upravo je organizacija koja prikriva porijeklo virusa koji je svijetu nanio veliku štetu. To bi bilo iz razloga što je SZO u svojem izvješću s terena ustvrdila kako je malo vjerojatno kako je virus izašao iz laboratorija. Obavještajne agencije prilično su sigurne da virus nije stvoren kao svojevrsno biološko oružje, ali se može razgovarati o tome potječe li s tržnice ili laboratorija u Wuhanu odakle je možda slučajno izašao. Isto tako tvrde kako razgovor o takvom scenariju nije sigurno promicanje teorije zavjere.

VIDEO: Znanstvenici u šišmišima pronašli novi koronavirus; Otporan je na postojeća cjepiva

 

Ključne riječi

Komentara 7

MI
Mixy
22:30 26.02.2023.

Potekao iz Kine a Pfizer ekspresno napravio cepivo i zaradio više nego trgovci oružjem. Zanimljivo...

WT
WTF!
09:08 27.02.2023.

Još samo da priznaju kako je covid "cjepivo" već bilo u pripremi,a virus onda naknadno kao slučajno zbrisao iz laba. Redosljed baš i nije po protokolu,bitna realizacija eksperimenta.💉💉

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:12 27.02.2023.

Sve je počelo s kineskim balonom. Očekujem mišljenje Američkog ministarstva magije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije