Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Američki sud dopustio deportacije stotina tisuća imigranata

Trump je navodno nazvao Haiti i Salvador "rupetinama od zemalja" a imigrante iz Meksika i središnje Amerike nazvao je kriminalcima i zmijama
15. rujna 2020. u 11:30 2 komentara 752 prikaza
People Rally Outside The Supreme Court Over Immigration Relief Case - DC
Foto: Douliery Olivier/ABACA/PIXSELL

Savezni prizivni sud odlučio je s 2 glasa prema 1 u ponedjeljak da Trumpova administracija može deportirati stotine tisuća imigranata koji su prije dobili privremeno zaštićeni status iz humanitarnih razloga.

Presudom vijeća 2 glasa prema 1 američkoga prizivnog suda potvrđeno je ukidanje mjera za zaštitu imigranata iz Salvadora, Haitija, Nikaragve i Sudana od deportacije. Trumpova administracija ukinula je njihovu zaštitu kazavši da su njihove zemlje sada za njih sigurne. Odluka pogađa 300.000 ljudi bez državljanstva i 200.000 njihove djece koja jesu američki državljani.

Democratic U.S. presidential nominee Joe Biden visits firefighters during September 11 observances in Shanksville, Pennsylvania STIŽU LI PROMJENE? Demokrati: Ukinite izborni sustav kojim je Trump došao na vlast

Sudac Consuelo M. Callahan, pišući za većinu, napisao je da savezni zakon ne dopušta pravosuđu da dovodi u pitanje odluke ministra domovinske sigurnosti o tome iz kojih će zemalja građani dobiti zaštićeni status. Trump je navodno nazvao Haiti i Salvador "rupetinama od zemalja" a imigrante iz Meksika i središnje Amerike nazvao je kriminalcima i zmijama. Na odluku će se vjerojatno uložiti žalba.

U izjavi fondacije ACLU u južnoj Kaliforniji, koja zastupa imigrante i njihovu djecu, navodi se da se odlukom neće odmah ukinuti njihov zaštićeni status. Ljudima će biti dopušteno da zadrže svoj zaštićeni status najmanje do veljače, a oni iz Salvadora najmanje do studenoga.

 

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Avatar manjejeviše
    manjejeviše:

    Ili tako ili stampedo dolazaka u SAD.

  • Branitelj2020:

    Bravo Trump. Tako se to radi sa ljudima koji ilegalno prelaze granicu a ne kao EU kvisling Plenković.