Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod

Američki studenti proučavaju hrvatsko javno zdravstvo

liječnik
Ilustracija: Marijan Sušenj/Pixsell
20.05.2015.
u 11:33

Posjet je realiziran u suradnji s Institutom društvenih znanosti "Ivo Pilar".

Studenti javnog zdravstva Sveučilišta u Georgiji u SAD-u posjetili su desetu godinu zaredom Slavonski Brod.

Razlog njihova dolaska bio je upoznavanje s organizacijom i radom županijskog Zavoda za javno zdravstvo i kompletnog hrvatskog zdravstvenog sustava, s posebnim naglaskom na nacionalne programe ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva. Interesantni su im bili i problemi sa zagađenjem zraka te nefropatijom kao endemskom bolesti brodskog Posavlja.

Posjet je realiziran u suradnji s Institutom društvenih znanosti "Ivo Pilar".

>> Teorija važnija od prakse: tko je kriv - sustav ili studenti?

Komentara 6

Avatar mirica19
mirica19
11:45 20.05.2015.

Hm...nisam sigurna da će nam ovo biti na ponos.

DU
Deleted user
12:07 20.05.2015.

Naravno da će biti na ponos. Hrvatski sustav javnog zdravstva koji je davno osmislio dr. Andrija Štampar jedan je od najnaprednijih sustava u svijetu. E sada da li u tom sustavu svi funkcioniraju kako treba to je drugo pitanje. Kod nas nema čovjeka koji nema pravo na sve oblike zdravstvene skrbi. Jasno je da ne mogu svi u isto vrijeme doći na operaciju srca ili kuka, ali čeka se i u drugim državama. Mišljenja sam da ljudi čak taj sustav zloupotrebljavaju svjesno ili nesvjesno. Primjer za to je uredno podizanje lijekova svaki mjesec mada ih se ne troši, da doktor ne bi pomislio da se čovjek ne liječi. Od jedne osobe koja je imala hrpu lijekova koju nije potrošila na pitanje zašto traži još odgovorila je da to nju mjesečno sljeduje. Drugi primjer je da se ide na skupe pretrage a ne podižu se nalazi. Da je kod nas zdravstvo po sistemu koliko para, toliko muzike drugčije bi se ponašali, a s druge strane da svatko od nas ima svoga doktora uz sebe tražio bi još drugo mišljenje.

DJ
djurex
11:51 20.05.2015.

naravno da ce biti na ponos..njima je nas zdrav.sustav pojam humanosti ha ha pa u njih ako nemas za lijek pustit ce te da umres na bolnickim vratima.. a busaju se demokracijom a imaju najvise beskucnika na svijetu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije