Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pentagon u šoku

Američki studenti otkrili tajnu mrežu nuklearnih raketa u Kini

raketa
AFP/Pixsell
30.11.2011.
u 22:30

Na podzemne se tunele posumnjalo nakon potresa u Kini prije tri godine. Kina ima više projektila nego što se mislilo.

Kinezi su toliko brižno skrivali sustav podzemnih tunela u kojima skladište nuklearne projektile da za njih ni Pentagon nije znao, a sada su ih otkrili studenti u sklopu svog akademskog projekta! Vođeni profesorom Phillipom Karberom, dvadesetak studenata sveučilišta Georgetown pune su tri godine prikupljali i analizirali podatke o tajnovitom Drugom artiljerijskom korpusu kineske vojske, postrojbi koja se brine o kineskom nuklearnom arsenalu, da su uspjeli rekonstruirati sve njihove procedure i baze, uključujući i 4500 kilometara dugu mrežu tunela za koje nitko nije znao.

Pokrenuo ih potres

Sve je počelo 2008. nakon potresa u Sechuanu kada je Karber, nekadašnji dužnosnik Pentagona i savjetnik za nacionalnu sigurnost Henryja Kissingera, vidio snimke katastrofe. Jedno od brda u pogođenom području Kine neprirodno se urušilo nakon potresa, kao da je bilo izbušeno iznutra, a na snimci se vidjelo i nekoliko ljudi koji su sa sobom nosili opremu za mjerenja radioaktivnosti. To mu je bio znak da “ovdje nešto ne štima”. Već sutradan je okupio nekoliko studenata koji su pohađali njegova predavanja na sveučilištu, razjasnio im svoje sumnje i počeli su s “češljanjem” javno dostupnih izvora.

>>Gdje Kinezi skrivaju rakete

– Prikupljali smo podatke o kineskom nuklearnom arsenalu i Drugom artriljerijskom korpusu gdje god smo mogli. S foruma, internetskih stranica, čitali smo šture napise objavljene u lokalnim kineskim novinama. Radili smo dan i noć, a kako smo polako dolazili do podataka, postajalo je sve zanimljivije i zanimljivije. Kao da smo slagali veliku slagalicu. Ovaj nas je posao toliko zaokupio da smo prestali sa svim ostalim aktivnostima. Udebljao sam se deset kilograma u ove tri godine jer ni za teretanu više nisam imao vremena – kaže jedan od studenata. Uz pomoć kineskih članova njihove grupe prevodili su tekstove, analizirali satelitske snimke svakog pedlja Kine, nebrojeno puta gledali dokumentarac o kineskom nuklearnom arsenalu.

Golemi arsenal

Kada su, nakon tri godine istraživanja posložili kockice, postalo je jasno: ispod Kine nalazi se mreža tunela u kojima je spremljeno puno više od 400 projektila, koliko se vjerovao da Kina posjeduje. Karber procjenjuje da ih je oko 3000, s čime se ne slaže većina analitičara. Ipak, Pentagon je vrlo ozbiljno uzeo u razmatranje studiju od 363 stranice koju je Karberov tim objavio.

– Postojanje tunela je dokazano, ali koliko je tamo raketa, nitko ne zna osim Kineza – kažu u Pentagonu.

Komentara 70

AL
alphazulu99
23:38 30.11.2011.

Sto ovi studiraju, od cega su zivjeli tri godine, odakle im novac za kupovinu satelitskih snimki? Cudni studenti.

PH
Prometej.hr
07:00 01.12.2011.

americki studenti.. he he heee koje budalastine kao u holivudu.

JA
jamanuša
23:01 30.11.2011.

ispalit će to za dvije godine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije