Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovina ljudima

Američki State Department ukorio Hrvatsku! Evo zašto!

zlostavljanje,taoc,
Thinkstock
20.06.2013.
u 23:15

Hrvatska je tranzitna ali i regrutna zemlja za muškarce, žene i djecu podvrgnute prisilnom seksu i radu

Američki State Department objavio je najnovije izvješće o trgovini ljudima u kojem je navedeno da situacija u Hrvatska nije idealna.

– Hrvatska je tranzitna ali i regrutna zemlja za muškarce, žene i djecu podvrgnute prisilnom seksu i radu. Hrvatske žene i djevojke postaju žrtve trgovine seksom u zemlji i diljem Europe. Žene i djevojke iz Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Bosne i Hercegovina, i drugih država Istočne Europe su podvrgnute trgovini seksom u Hrvatskoj. Žene i muškarci navodno su podvrgnuti prisilnom radu u poljoprivrednim djelatnostima. Djeca su iskorištavana za prostituciju na Jadranu, posebice tijekom turističke sezone. Vijeće Europe i Europska komisija zaključili su da bi opseg trgovanja ljudima u Hrvatskoj mogao biti znatno veći od onoga identificiranog od Vlade RH -stoji u izvješću.

Naglašava se da Vlada Republike Hrvatske u potpunosti ne udovoljava minimalnim standardima za suzbijanje trgovine ljudima, ali "poduzimaju značajne napore da to učine". State Departmant zaključuje da Vlada ima formalno adekvatne metode protiv trgovine ljudima ali njezini napori za ostvarenje tog programa je stagnirao tijekom posljednjih godinu dana. Vlada podržava financiranje zaštite žrtava, nastavlja istragu i kazneni progon slučajeva trgovine ljudima, ali Nacionalni odbor zadužen za to područje sastao se po prvi put u roku od dvije godine.

"Vlada je identificirala vrlo malo žrtava trgovine ljudima, unatoč jasnim trendovima koji pokazuju da se krijumčarenje ljudi povećava. Europska komisija u svom je izvješća o monitoringu hrvatskih pristupnih priprema, zaključila da su Vladine kazne za djela trgovanja ljudima bile preniska da bi odvratile kriminalce od počinjenja tih tijela. U izvješću je našoj Vladi preporučeno da hitno poduzmu konkretne i proaktivne korake u borbi protiv tog kriminala.

Naglašeno je da Hrvatska treba jačati identifikacije žrtava trgovanja ljudima, uspostaviti i provesti nove screening postupke za otkrivanje žrtava među ranjivim skupinama stanovništva, uključujući i brzo rastući broja tražitelja azila, djece bez pratnje, romske populacija, i djece u prostituciji. Hrvatska treba imenovati odgovorne dužnosnike za borbu protiv trgovine ljudima unutar Ministarstva socijalne politike i mladih. Redovito treba održavati sjednice Vladinog Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja;imenovati nacionalne izvjestitelje za obavljanje procjene trendova u svezi trgovanja ljudima, izvješćavati i mjeriti rezultate vladine borbe protiv trgovine.

State Departmant se poziva na izvješće Europske komisije, za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji u kojem je istaknuto kako su hrvatski kazne za zločin trgovine i dalje niže od kazne za druge organizirane zločine te su pozvali na povećanu edukaciju sudaca, državnih odvjetnika i državnih službenika za identifikaciju žrtava trgovine ljudima, istrage i kaznene progone počinitelja.

>>State Department zataškavao seks skandale diplomata?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije