Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjetio Vukovar

Američki senator Marko Begich: 'Rekli su mi da se rakija pije lagano, a ne naiskap. Naučio sam to na teži način'

begich, penava
Foto: Branimir Bradarić
1/2
11.10.2016.
u 16:26

Govoreći o sebi, rekao je kako je on hrvatskog podrijetla, kao i da mu je ovo prvi posjet ovom dijelu Hrvatske.

Na početku svog posjeta Hrvatskoj, američki senator Marko Begich, koji je inače hrvatskog podrijetla, posjetio je danas Vukovar, gdje je razgovarao s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.

– I sâm sam bivši gradonačelnik, tako da smo mogli puno razgovarati o gospodarskom razvoju i stvarima koje mi radimo na Aljasci. Ljudi nekada zaboravljaju da je Aljaska dio SAD-a, nekad smo sami za sebe. Kada je oslabilo gospodarstvo vezano za naftu, počeli smo graditi sami svoje gospodarstvo i ekonomiju od onih malih pa do velikih tvrtki, rekao je Begich koji je bio i gradonačelnik grada Anchoragea na Aljasci.

Begich je i posebni savjetnik američke predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton za odnose s Hrvatima i Republikom Hrvatskom. Odgovarajući na novinarski upit što bi pobjeda Hillary Clinton značila za Hrvatsku, kazao je kako je činjenica da se ona u kampanji obratila hrvatskoj zajednici vrlo pozitivna. Prema njegovim riječima, Clinton je htjela znati sve o Hrvatskoj, Hrvatima kao i središnjoj BiH.

– To je veliki korak naprijed. Njezin iskorak prije izbora jak je znak interesa za Hrvatsku. Vidjet ćete interes administracije Hillary Clinton prema Europi i saveznicima, a Hrvatska je vrlo snažan saveznik SAD-a, rekao je Begich.

Govoreći o sebi, rekao je da je on hrvatskog podrijetla i da mu je ovo prvi posjet ovom dijelu Hrvatske. Hrvatskog jezika ne zna mnogo ali je, kako je sam rekao, naučio reći „rakija“ i kako se ona treba piti.

– Rekli su mi da se rakija pije lagano, a ne naiskap. Naučio sam to na teži način – kroz smijeh je rekao Begich koji je posjetio i mjesto masovne grobnice na Ovčari i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, gdje je položio vijence.

Govoreći o obavljenom razgovoru, Penava je rekao kako je Begichu predstavio Vukovar, njegove resurse, ali i probleme s kojima se suočava. Prema njegovim riječima, i Begich se u vrijeme kada je obnašao dužnost gradonačelnika suočavao s nekim sličnim problemima kakve danas ima Vukovar.

– Ti su problemi dijelom slični. Vukovar je danas raseljen, pola grada gotovo da nema, ekonomija je razbijena… Razgovarali smo i o tome kako zadržati ljude i dovesti nove. Jedini alat jest otvaranje novih radnih mjesta i dolazak investitora – rekao je Penava.  

Kazao je kako je Vukovar svakako zainteresiran za ulaganja u nova radna mjesta koja bi Vukovarcima osigurala ugodniji život. Podsjetio je da je Vukovar nekada bio industrijsko središte ne samo ovoga dijela Hrvatske nego i bivše države te da gradske vlasti žele da područje grada postane mjesto gdje se ulagačima isplati doći, odnosno da postane mjesto gdje su najisplativija ulaganja.

– Nije svaki grad bio, kao Maribor, najuspješniji po BDP-u. Stoga svaka hrvatska Vlada duguje Vukovaru jer nismo mi sami birali svoju sudbinu kada smo se uključili u stvaranje hrvatske države. To država treba valorizirati i vratiti – rekao je Penava. 

>> Američki senator M. Begich: Velika mi je čast biti u domu svoje obitelji

>> Begich: Suradnja SAD-a i Hrvatske nikada nije bila bolja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije