Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret u Splitu

Američki senator Blunt: Hrvatska zaslužuje i uvijek može očekivati američku potporu

Senator Blunt
Aaron P. Bernstein/REUTERS/PIXSELL
15.08.2017.
u 10:21

Upoznavši američke senatore s rezultatima svog posjeta SAD-u i razgovora s ministrom Mattisom, ministar Krstičević zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH (GS OS RH) general zbora Mirko Šundov sastali su se jučer u Pomorskoj bazi „Lora“ u Splitu s izaslanstvom američkog Kongresa, koje je u dvodnevnom radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministar Krstičević i američki senatori su tijekom razgovora izrazili obostrano zadovoljstvo izvrsnom bilateralnom suradnjom SAD-a i Hrvatske, posebno u području sigurnosti i obrane kao najaktivnijim njenim dijelom. Naglašeno je kako su u proteklom razdoblju odnosi između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sve intenzivniji i sadržajniji, a posebno se to manifestiralo nedavnim, iznimno uspješnim, susretom ministra Krstičevića i ministra obrane SAD-a Jamesa Mattisa u Washingtonu.

U izaslanstvu SAD-a, uz senatore Roya Blunta, Johna Cornyna, Susan Collins, Thada Collinsa, Toma Cottona i Thoma Tillsa, bila je i veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nj.E. Julieta Valls Noyes te vojni izaslasnik SAD-a brigadir Robert Mathers, koji su s ministrom Krstičevićem i načelnikom GS OS RH generalom Šundovom u sklopu radnog sastanka posjetili i mjesto Postira na otoku Braču.

Upoznavši američke senatore s rezultatima svog posjeta SAD-u i razgovora s ministrom Mattisom, ministar Krstičević zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći koju su pružile i pružaju kroz donacije opreme i naoružanja, izobrazbu i obuku, strateški prijevoz u međunarodne misije te ostale oblike obrambene suradnje, naglasivši izniman značaj američke potpore za razvoj hrvatskih obrambenih sposobnosti.

Hrvatska i SAD dijele zajedničke vrijednosti te se zalažu za mir i stabilnost u cijelom području, zajednička je ocjena obje strane. Ministar Krstičević je posebno naglasio da je primarni interes Republike Hrvatske stabilnost Jugoistočne Europe što je od velikog značaja za sveukupnu europsku sigurnost te je zbog toga potrebno ubrzanje procesa priključenja zemalja iz hrvatskog okružja europskim i euroatlanskim integracijama.

Voditelj američkog izaslanstva senator Roy Blunt zahvalio je ministru Krstičeviću i Republici Hrvatskoj na naporima koje ulažu u doprinosu međunarodnoj sigurnosti i misijama potpore miru, kao i na ukupnoj sigurnosno-obrambenoj suradnji. Istaknuo je da će Hrvatska u SAD-u uvijek imati odvjetnika kako u NATO-u, tako i u cijeloj međunarodnoj zajednici.

„Hrvatska zaslužuje i uvijek može očekivati američku potporu, kako u području sigurnosti i obrane, tako i pomoć u ukupnom razvoju“, zaključio je senator Blunt.

Komentara 13

KA
kamenjar0404
12:46 15.08.2017.

Amerika i Hrvatska,dva naroda bratska ili Hrvatska i Amerika dva brata velika!!!!! A vi zaostali,duvanite jedni Rusima a drugi Turcinima a zajednički Kimu,jedan mu titra a drugi duvani !!!!!

KA
kamenjar0404
12:20 15.08.2017.

Naši dragi prijatelji Ameri a vi i dalje duvanite,jedni Rusima a drugi Turcima i Arapcinama !!!!!

KA
kamenjar0404
12:55 15.08.2017.

Ajde da napravimo jednu zajedničku bazu u Hrvatskoj Ameri da umirimo ove kokosare okolo jer sve vise kokodaču i protiv nas i protiv vas!!! Stalno vire,jedni iz ruskog a drugi iz turskog dupeta !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije