Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Američki Senat: BiH i Kosovo najveća prijetnja stabilnosti Europe

14.02.2009.
u 23:00

Balkan će u 2009. ponovno biti najveća prijetnja po stabilnost Europe, unatoč “pozitivnim događajima 2008. koji uključuju mirno proglašenje neovisnosti Kosova, pobjedu proeuropskih lidera na izborima u Srbiji i ponudu članstva u NATO Hrvatskoj i Albaniji”, istaknuto je u godišnjem izvješću američkih obavještajnih službi o prijetnjama po mir i stabilnost u svijetu.

“Glavni izazovi za stabilnost doći će od neriješenog statusa srpske manjine na Kosovu, posebice u sjevernom dijelu, i otežanog međuetničkog suživota u BiH”, naveo je šef obavještajnih službi Dennis Blair predstavljajući izvješće pred Odborom za obavještajna pitanja američkog Senata.

Beograd, ocijenio je Blair, otvoreno podržava paralelne srpske institucije na Kosovu, a koristio je politička i pravna sredstva kako bi potkopao suverenost Prištine i ograničio mandat Eulexa na Kosovu. “To je de facto ojačalo podjelu Kosova na južni dio u kojem su Albanci u većini, i sjeverni gdje su u većini Srbi”, naveo je glavni američki obavještajac u obraćanju koje je objavljeno na portalu Senata.

Lideri u Srbiji zagovaraju europsku budućnost zemlje, predsjednik Boris Tadić želi brz napredak prema članstvu u EU, “ali oni nisu spremni napustiti ulog na Kosovu radi tog cilja”, smatra Blair. Napomenuo je da Beograd po tom pitanju još traži diplomatsku potporu Moskve, s kojom je nedavno zaključio značajan energetski sporazum koji uključuje prodaju većinskog paketa dionica državne naftne industrije.

Kada je riječ o BiH, američki obavještajci ocjenjuju da je “budućnost BiH kao multietničke države još nesigurna”, iako ne predviđaju nasilje ili formalni rascjep u bliskoj budućnosti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije