Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NAJVEĆA PRIJETNJA DEMOKRACIJI'

Američki obavještajac: Kina želi dominirati Amerikom i ostatkom svijeta

Donald Trump i Xi Jinping
Foto: DAMIR SAGOLJ/REUTERS/PIXSELL
1/4
05.12.2020.
u 20:44

Čelnikom američke nacionalne obavještajne službe, Ratcliffea je imenovao Trump u proljeće 2019.

Kina je najveća prijetnja demokraciji i slobodi nakon Drugoga svjetskog rata te je sklona globalnoj dominaciji”, kazao je ravnatelj američke nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe i tako pojačao retoriku napada SAD-a na Kinu.

Oštra izjava Johna Ratcliffea došla je u vrijeme dok novoizabrani američki predsjednik Joe Biden kreira novu politiku prema Kini, Iranu i Rusiji. “Obavještajna služba je jasna: Peking namjerava dominirati SAD-om i ostatkom planeta gospodarski, vojno i tehnološki”, napisao je John Ratcliffe u uredničkom komentaru za Wall Street Journal.

Ratcliffe, bivši republikanski kongresnik kojega je Trump prošlog proljeća imenovao na najvišu obavještajnu dužnost, istaknuo je da je kineski ekonomski špijunski pristup trostruki: “Ukradi, repliciraj i zamijeni” tvrdeći da je kineska strategija ukrasti intelektualno vlasništvo američkih tvrtki, kopirati ga i zatim istisnuti američke tvrtke s globalnog tržišta. Između ostalog, Ratcliffe je kazao da je preusmjerio resurse unutar godišnjeg saveznog proračuna od 85 milijardi dolara dodijeljenih obavještajnim službama kako bi povećao fokus na Kinu.

Nije se dugo trebalo čekati na odgovor Kine te je glasnogovornik kineskog veleposlanstva odbacio Ratcliffeove komentare kao “iskrivljene činjenice” i licemjerne ističući da pokazuju “uvriježeni hladnoratovski način razmišljanja i ideološke predrasude nekih ljudi s američke strane”.

U izjavi poslanoj e-poštom, glasnogovornik kineskog veleposlanstva rekao je da “nitko ne zaslužuje titulu carstva hakiranja i špijuniranja više od SAD-a” i optužio da su i američka vlada i američke tvrtke odavno provodile “veliku, organiziranu i neselektivnu cyber krađu, nadzor i napad”.

VIDEO Trumpov odvjetnik Giuliani žustro je pokušao osporiti rezultate izbora, a od nervoznog znojenja niz lice mu je kapala boja za kosu!

Ključne riječi

Komentara 37

TE
terran
20:52 05.12.2020.

Zato je kompartija kine oličenje demokracije već 70g. Toliko je demokratska je nitko nikada nije imao potrebe birati...

GE
geler203
20:55 05.12.2020.

Isti mi je urac bilo Kina, Amerika, Rusija, Britanija itd. svi žele dominirati, krasti i biti broj jedan.

Avatar faust
faust
22:45 05.12.2020.

Za današnju snagu Kine u prvom redu je kriv sam zapad, ponajviše SAD i Velika Britanija, prvi zbog transfera gotovo cijele proizvodnje u Kinu a drugi zbog davanje izuzetno velikih bankarskih zajmova Kini (britanska banka HBSC), poslije su njihove greške slijedili svi ostali na sramotu i poraz zapada koji je se umjesto za proizvodnju odlučio za mešetarenje još od vremena Reagana i Tatcher. Problem je s Kinom to što ona nije ni demokratski uređena, niti država sloboda i poštovanja ljudskih prava, postoji veliki broj izvješća o teškim kršenjima ljudskih prava, gušenjem prosvjeda u krvi, masovnom nadzoru i kontroli nad masama građana, neslobodi misli. I povrh svega ta je država je organizirana kao koruptivna hobotnica partijskih oligarha koji ne preže ni pred čime kako bi se zaštitili interesi vrhuške. Njima nije problem ubiti ni 10.000 vlastitih građana i sustavno činiti zlodjela nad malim čovjekom. I sve bi to bilo samo problem Kine i njenih susjeda koji sa Kinom imaju sve više teških problema ali ukoliko Kina zavlada svijetom, ona svoju oštricu neće usmjeriti samo protiv velikih zapadnih sila, SAD-a i Velike Britanije već protiv cijelog svijeta. Najopasnija je od stvari to što bi se na takav način totalitarizam kao opće prihvaćeni sustav proširio cijelim svijetom sa nesagledivim posljedicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije