Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put u povijesti

Američki ministar proglašen krivim zbog nepoštivanja Kongresa

'WASHINGTON - AUGUST 5: David Kris (L), and Sean Joyce (R), FBI Executive Assistant Director for National Security Branch, listen as Attorney General Eric H. Holder Jr. speak during a press conference
'BRENDAN SMIALOWSKI'
29.06.2012.
u 00:18

Erica Holdera zastupnički dom proglasio je krivim zato što njegovo ministarstvo domu nije dostavilo sve tražene dokumente o operaciji "Brzi i žestoki"

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je da je ministar pravosuđa Eric Holder kriv za nepoštivanje doma zato što zastupnicima nije predao dokumente vezane za tzv. aferu "Brzi i žestoki" (Fast and Furious). Sa 255 glasova za i 67 protiv Holder je ušao u povijest kao prvi američki ministar pravosuđa protiv kojega je donesena takva odluka, prenosi CNN.

Sljedeći bi korak trebao biti da državni odvjetnik okruga Columbia Ronald Machen odluči hoće li protiv njega podići optužnicu, no većina pravnih analitičara ne očekuje da će Machen, kojeg je postavio Obama i koji je Holderov podređeni, to učiniti. Zato je zastupnički dom donio i drugu odluku (258 za i 95 protiv) koja će omogućiti podizanje optužnice, no do konačnu sudske odluke mogle bi proći i godine.

Holder, inače pripadnik Demokratske stranke, izjavio je da je odluka zastupničkog doma "žaljenja vrijedna kulminacija politički motivirane istrage u izbornoj godini".

Operacijom "Brzi i žestoki" od 2009. do 2011. vladina agencija ATF dopustila je švercerima kupnju i prebacivanje više od dvije tisuće komada vatrenog oružja u Meksiko kako bi se praćenjem tog oružja došlo do pripadnika narkokartela koje je trebalo uhititi. Operacija nikad nije dovela do šefova kartela, no dva su komada tog oružja pronađena pokraj tijela američkog agenta granične patrole Briana Terryja, a neka su povezivana s ubojstvima civila u Meksiku.

Američki predsjednik Barack Obama i ministar Holder zanijekali su da imaju ikakve spoznaje o toj operaciji, a sam je Holder sedam puta bio saslušan u Kongresu. Njegovo je ministarstvo predalo oko 7000 stranica dokumenata vezanih za operaciju, no Kongres je odluku o nepoštivanju donio zbog oko 1300 stranica koje njegovo ministarstvo nije predalo.

Komentara 6

OB
-obrisani-
13:18 29.06.2012.

gotove su navodne političke odluke ovo možemo očekivati u HR, tek kad pokopamo sve komuniste i njihove sljedbenike

PP
pp
15:52 29.06.2012.

"Sljedeći bi korak trebao biti da državni odvjetnik okruga Columbia Ronald Machen odluči hoće li protiv njega podići optužnicu, no većina pravnih analitičara ne očekuje da će Machen, kojeg je postavio Obama i koji je Holderov podređeni, to učiniti." neka pravna država radi svoj posao, institucije moraju funkcionirati, svi su pred zakonom jednaki,...

LS
Ljuti Sipak sa Kacine
16:44 29.06.2012.

ovo je isti gospodin koji je bija zaduzen za Mark Rich pardon za vrime Clintove administracije. U to vrijeme on je bio assistand AG, znaci vec ima "dobar " record...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije