Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pojačane kontrole

Američki Kongres izglasao stroži vizni režim

Obama
Reuters/PIXSELL
09.12.2015.
u 09:02

Zakon će odgovoriti na problem oko pet tisuća europskih državljana za koje se zna da su putovali u Irak i Siriju kako bi se pridružili Islamskoj državi a po sadašnjim pravilima mogu ući i u SAD bez vize što znači da nisu podvrgnuti kontroli

Zastupnički dom američkog Kongresa je jučer velikom većinom glasova izglasao zakon koji će omogućiti strože kontrole putnika iz zemalja obuhvaćenih američkim bezviznim programom kako bi se spriječilo teroriste da uđu u SAD.

Zakon koji je u tom domu prošao s 407 glasova za i 19 protiv mora potvrditi i Senat. Izglasavanje je uslijedilo nakon što je američki predsjednik Barack Obama prošlog tjedna najavio jačanje kontrola nakon terorističkih napada u Parizu u studenome.

Američki bezvizni program omogućava ulazak državljanima 38 zemalja, uglavnom europskih, u SAD bez vize ako se radi o boravku do tri mjeseca. Oko 20 milijuna ljudi, odnosno oko 40 posto 'prekomorskih' posjetitelja, ulazi u SAD godišnje u okviru tog programa za poslovna putovanja i turističke posjete kraće od 90 dana.

Zakon će odgovoriti na problem oko pet tisuća europskih državljana za koje se zna da su putovali u Irak i Siriju kako bi se pridružili Islamskoj državi a po sadašnjim pravilima mogu ući i u SAD bez vize što znači da nisu podvrgnuti kontroli.

Prema tom zakonu 38 zemalja morat će koristiti tzv.  elektronske putovnice, izvještavati Interpol o ukradenim i izgubljenim putovnicama te o onima koji su bili u Siriji i Iraku kako bi prošli dodatne kontrole. Osobe koje su u proteklih pet godina bile u tim zemljama te u Iranu i Sudanu morat će ishoditi vizu za ulazak u SAD.

>> Prijetnja od terorizma je realna, ali ćemo je prevladati

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
09:48 09.12.2015.

Cionisti uvode vize europljanima? Tragedija!

Avatar Floyd1
Floyd1
12:04 09.12.2015.

Umro Obama. Nakon 10 godina pita on Boga da ga pusti na Zemlju, da vidi u kakvom je stanju Amerika. Bog ga pusti. Uđe Obama u neki kafić u New Yorku, naruči pivo i pita konobara što misli o svojojjoj zemlji i problemima koje ima. -"Kakvi problemi?" - pita konobar. -"Pa Irak, Afganistan, Sirija i to..." - reče Obama. - "Ah to, tamo je sada mir, sve je naše" - odgovori konobar. - "A Europa, Afrika...?" - pita dalje Obama. Konobar ponosno izvadi mali globus ispod pulta, zavrti ga i kaže: "Gospodine, mi smo sada carstvo, cijeli je svijet naš". Obama zadovoljan i sretan reče: "Hvala ti, prijatelju. Koliko sam dužan?" - "Tri rublje" - odgovori konobar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije